Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън "силно подкрепя" кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО 


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън “силно подкрепя историческите заявления от Финландия и Швеция за членство в НАТО”. Това каза той по повод официално подадените кандидатури на двете скандинавски страни по-рано в сряда.

“Очакваме с нетърпение да работим с Конгреса на САЩ и нашите съюзници от НАТО за бързото приемане на Финландия и Швеция в най-силния отбранителен съюз в историята”, добави държавният глава на САЩ.

По думите му, допкато заявленията на Финландия и Швеция се разглеждат, Съединените щати ще работят с двете страни, “за да останат бдителни срещу всякакви заплахи за общата ни сигурност и и да се противопоставят на агресията или заплахата от агресия“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който говори по-рано в Брюксел, също приветства този ход на Хекзинки и Стокхолм.

Кандидатурите трябва да бъдат разгледани от 30-те държави членки. Очаква се процесът да отнеме близо две седмици. Възможна пречка пред приемането на двете страни в алианса е позицията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който се противопостави на членството им.

В случай че Турция не наложи вето, Финландия и Швеция могат да се присъединят в рамките на няколко месеца. Обичайно процесът отнема между 8 и 12 месеца, но той беше ускорен предвид възможната заплаха от страна на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG