Връзки за достъпност

Извънредни новини

Целта на Путин е била да свали българското правителство, каза Кирил Петков


Премиерът Кирил Петков
Премиерът Кирил Петков

Руският президент Владимир Путин е имал две цели с решението за спиране на газовите доставки за България, каза премиерът Кирил Петков. Първата е била знакова, ако страната беше приела да плаща за доставките на газ в рубли, „това би показало, че първата страна членка на Европейския съюз се е поддала на неговите условия“, каза Петков.

Другата цел е била чрез повишаване на цените, българското правителство да падне. „Това също щеше да даде много лош сигнал към другите европейски страни“, обясни Петков. „Ние не сме срещу някого, ние сме за спазване на договорните отношения и никой едностранно може да претендира извъндоговорни отношения“, каза премиерът.

Непосредствено след спирането на газовите доставки политици от България прогнозираха, че това ще предизвика криза. Президентът Румен Радев каза, че България „е много зависима от руския газ“. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов заяви, че само България не е изпълнила условията на Русия и затова не получава газ, което не е вярно.

Държавите от ЕС посочиха няколко причини да откажат да плащат по руската схема. Първо, договорите им с „Газпром“ предвиждат плащания в други валути – евро или долари. Второ, плащанията по схемата, предложена от „Газпром“, целят да заобиколят европейските санкции срещу Русия.

На 27 април „Газпром“ спря едностранно доставките на газ за България и Полша. Причината за това е отказът на България и останалите страни от ЕС да плащат газа в рубли, тъй като това е в противоречие с дългосрочните договори за доставка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG