Връзки за достъпност

Извънредни новини

208 депутати притежават имоти за близо 34 млн. лева


Не всички депутати са декларирали цени на имотите, които притежават
Не всички депутати са декларирали цени на имотите, които притежават

208 народни представители са декларирали собственост върху общо 286 апартамента, 132 къщи и 73 гаража на обща стойност от 33 920 957 лв. Част от тези имоти са наследствени, обявени като съсобственост със съпрузи и роднини на депутатите. Това гласи публикация на Института за развитие на публичната среда (ИРПС).

Според организацията от 2017 г. насам народните представители придобиват най-много собственост в големите градове, въпреки сериозното нарастване на цените на недвижимото имущество през същия период. Настоящите депутати са закупили общо 36 апартамента в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе за последните близо пет години.

Шестима депутати имат и апартаменти в чужбина. Това са Владислав Панев („Демократична България“) с апартамент в Холандия, Кристиан Вигенин (БСП) с апартамент в белгийската столица Брюксел, Калоян Икономов („Продължаваме промяната“) с апартамент в Украйна, Настимир Ананиев (ПП) с апартамент в Ирландия, Екатерина Захариева (ГЕРБ) с имоти в Гърция и Танер Тюркоглу („Има такъв народ“) с къщи и апартаменти в Турция.

Най-скъпи са имотите на Владимир Табутов от („Продължаваме промяната“), който има апартамент в София на стойност 1 528 850 лв., този на Вигенин в Брюксел на стойност 663 хил. лв. и жилище с гараж и паркомясто на Костадин Ангелов (ГЕРБ) за 586 749 лв.

От ИРПС подчертават, че някои от имотите на депутатите са наследявани или закупувани назад във времето, включително в годините преди деноминацията на българския лев през юли 1999 г. Част от цените на апартаменти не са посочени „било то умишлено, поради пропуск или защото те са придобити като наследство/дарение“, пишат още от организацията.

Един от големите скандали по време на управлението на третия кабинет с премиер Бойко Борисов между 2017 и 2021 г. се случи заради закупуването на апартаменти на ниски, извънпазарни цени от представители на властта, което стана известно с названието „Апратаментгейт“. Сред тях беше тогавашният зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който вподледствие напусна партията. Евтини апартаменти бяха закупили и тогавашният министър на правосъдието Цецка Цачева заместник-министърът на спорта Ваня Колева и заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов, които подадоха оставки. Евтино жилище тогава беше закупил и бившият депутат от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG