Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна няма да приема сделки с териториални отстъпки за Русия. Зеленски настоява за още санкции


Володимир Зеленски е поискал от италианския премиер Марио Драги налагане на допълнителни санкции срещу Русия
Володимир Зеленски е поискал от италианския премиер Марио Драги налагане на допълнителни санкции срещу Русия

Войната в Украйна е навлязла в решаващата си трета фаза. Киев няма да приеме никаква сделка за примирие с Москва, която да включва отстъпването на територии. Това стана ясно от съобщения на кабинета на президента Володимир Зеленски и неговия съветник Михайло Подоляк.

Ситуацията в Донбас остава тежка и руската армия се опитва да настъпва към Славянск и Северодонецк, каза Зеленски по повод развитието на военните действия.

„Всеки ден, в който нашите защитници отбиват настъпателните планове на Русия, като ги сриват, се превръща в конкретен принос към приближаването на главния ден. Желаният ден, който чакаме толкова много и за който се сражаваме - денят на победата“, каза Зеленски.

В разговор с италианския премиер Марио Драги украинският президент е подчертал важността за налагане на нови санкции срещу Русия, както и отблокирането на украинските пристанища, което да позволи най-вече износа на селскостопанска култура.

Освен че отхвърли вариант, в който Украйна може да приеме териториална претенции на Русия, Михайло Подоляк каза още, че отстъпките от Киев сега ще позволят на Москва да се прегрупира и да нападне отново.

„Би било добре, ако европейските и американските елити разбираха, че не трябва да оставяме Русия по средата на пътя, защото по този начин ще засилим реваншистките й настроения. След две-три години те ще бъдат още по-жестоки, още повече ще ни мразят и което е по-лошо, не само нас - Украйна - а и целия западен свят“, каза Подоляк. Той нарече странни исканията на Запада за бързо примирие дори и в случай, че руснаците запазят окупираните територии в Южна и Източна Украйна. По думите му мирните преговори могат да се възобновят само, след като всички руски войници напуснат страната.

В петък руската армия окончателно овладя Мариупол, след като последните защитници на завода „Азовстал“ се предадоха. Южният украински град, който се намира на брега на Азовско море, беше почти изцяло разрушен от продължилите с месеци удари на руската армия, които бяха насочени срещу цивилни сгради и причиниха смъртта на множество мирни граждани.

Руската офанзива продължава в Източна Украйна в териториите на Донецка и Луганска област, но руската армия продължава да нанася ракетни удари и по други части на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG