Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното: Бие ли се македоно-български батальон в Украйна


Снимка, публикувана във Фейсбук страницата "Македоно-български чуждестранен батальон "Тодор Александров" в Украйна" на 24 март 2022 г.
Снимка, публикувана във Фейсбук страницата "Македоно-български чуждестранен батальон "Тодор Александров" в Украйна" на 24 март 2022 г.

Страница в социалните мрежи твърди, че българи и "македонци с българско самосъзнание" се бият като общ батальон от доброволци на страната на Украйна. Една история за това колко лесно се създават фалшивите новини и колко бързо оживяват "алтернативните факти".

Звучи екзотично: българи и македонци с българско самосъзнание се бият рамо до рамо в Украйна. Целта им: да помогнат на украинската армия да отблъсне руската военна агресия. Или поне така пише в страницата им във Фейсбук.

В средата на март в социалната мрежа се появи информация за македоно-български батальон, който събира доброволци, желаещи да се присъединят към чуждестранните сили в подкрепа на Украйна. На снимките, публикувани във Фейсбук, се виждат добре въоръжени мъже в камуфлажно облекло, които развяват българското знаме, провеждат "учения с дронове" или си почиват след "успешна разузнавателна мисия".

Няколко седмици по-късно обаче министърът на отбраната Драгомир Заков съобщи, че снимките на предполагаеми военни тренировки на българска територия всъщност са фалшиви, а целта на публикациите е да създадат напрежение в обществото.

Въпреки това от думите на Заков не стана ясно дали такъв батальон действа на територията на Украйна, а само това, че снимките са фалшиви. Така впоследствие в някои български медии се появиха статии и интервюта, в които анонимни "членове на военната група" разказват за мисията си и призовават за дарения.

Бие ли се македоно-български батальон в Украйна? Свободна Европа провери фактите.

"Съвкупност на патриоти"

До момента няма официална информация нито от българските, нито от украинските институции за броя на българите, които се сражават във войната в Украйна. Според източници, с които Свободна Европа разговаря, между 10 и 100 български граждани са се включили под една или друга форма към Чуждестранния легион. Тези данни обаче не могат да бъдат потвърдени.

Фейсбук страницата "Македоно-български чуждестранен батальон "Тодор Александров" в Украйна" беше създадена в средата на март. В описанието ѝ пише, че батальонът представлява "съвкупност на патриоти от Р. България и Р. С. Македония, готови да защитят свободата и световния мир". Според текста към снимка от края на март групата се намира в Украйна.

Голяма част от постовете в страницата са двуезични - както на български, така и на македонски, а снимката на профила е в червено и черно - цветовете на историческата Вътрешна македонска революционна организация (ВМРО).

В отговор на въпроси на Свободна Европа, изпратени във Фейсбук, администраторите на страницата твърдят, че в батальона членуват около 80 военни, служили досега в западни армии, сред които "българи, македонски българи и етнически българи от Украйна".

В своите публикации те призовават всички желаещи, които имат "военен опит", да се присъединят към тях, като също така описват от какво се нуждаят, в случай че някой има възможност да помогне с дарение - каски, бронежилетки, инструменти за нощно и термално виждане, дронове и други.

​Според официално изявление на министъра на отбраната Драгомир Заков при тези публикации става въпрос за "въвеждане в заблуда и манипулации на общественото мнение, както и генериране на допълнително напрежение".

"Снимките, публикувани на страницата на Фейсбук групата "Македоно-български чуждестранен батальон "Тодор Александров" са фалшиви", каза Заков в отговор на депутатско питане още през април.

"Основната снимка е обработен фотос на предполагаеми доброволци от Беларус, като флагът от оригиналния кадър е премахнат и е добавен българският. Снимките, които показват предполагаеми тренировки на наша територия, също са манипулирани", каза още той.

Той обаче не даде категорично пояснение дали само снимките в страницата са фалшиви или целият батальон е измислица. Заков не коментира и кой стои зад фалшификацията.

Така през последните няколко седмици в издания като "168 часа", "Телеграф", "БЛИЦ" се появиха статии за "македоно-българския батальон", а страницата му във Фейсбук не беше свалена и продължава да публикува нови материали.

Откъде са снимките?

Свободна Европа направи своя проверка на снимките, поместени от въпросната група в социалните мрежи. Тя показа, че почти всички изображенията са стари, взети са от други сайтове или чужди публикации в социалните мрежи. Ето и няколко примера.

Проверка в Google чрез опцията за търсене на изображение потвърждава, че снимката, спомената от Драгомир Заков, всъщност показва не български или македонски доброволци, а беларуски.

"Добра вечер, ние сме в Украйна! Поздрави от нас и нашите грузински и украински братя!", гласи текстът към обработената снимка, публикувана на 24 март.

На оригиналната снимка се вижда знамето на Беларус и това на анархистка група. Изображението е публикувано в Телеграм канала на беларуски доброволец на 23 март, ден преди да се появи в страницата на "македоно-българския батальон".

Друга снимка, публикувана на 16 май, показва бойци от Доброволческия украински корпус на националистическия "Правий сектор", които дават клетва за вярност към украинския народ, за да се присъединят към украинската армия.

Оригиналните кадри са заснети поне два дни преди да бъдат добавени към поста на "македоно-българския батальон".

Прави впечатление, че администраторите на "македоно-българската" страница са се възползвали от съвпадението в цветовете на знамената на "Правий сектор" и историческото ВМРО - и двете двуцветни в червено и черно.

Страницата на "Македоно-българския батальон" използва също така и изображения, които нямат нищо общо с войната в Украйна. Снимките на дронове, например, за които от страницата на 19 март твърдят, че са изпратени от дарител, могат да бъдат намерени в различни сайтове за продажба на такова оборудване, като този и този.

Снимките от 18 март на наредени един до друг български и македонски паспорти пък се появяват в няколко статии на македонски медии още през 2020 и 2021 г.

Друга снимка, публикувана на 25 март, показва човек във военна униформа и нашивки с украинското и българското знаме. Тя съвпада с изображения, публикувани на 15 март в профила на Иван Белишки във Фейсбук, като в профила на "батальона" неговото лице е скрито.

Случайно ли е съвпадението?

Свободна Европа се свърза с военни експерти, за да потърси оценката им за въпросната Фейсбук страница. Според тях съвпадението в използваните снимки не е случайно. На това мнение е и Краси Панчев, който от 14 години работи като контрактор към частна военна компания.

През март Панчев и други негови колеги се разпознават на снимка, публикувана на страницата "Македоно-български батальон "Тодор Александров" в Украйна". Изображението е използвано без тяхно позволение и не е правено в Украйна, въпреки че в текста към него се твърди точно това.

Панчев е вторият отдясно наляво, а снимката е правена в поделение на Специалните сили в Пловдив.

По думите на Панчев, след като са провели свое вътрешно разследване, хора от контракторските среди са установили, че зад страницата във Фейсбук стои 22-годишният Иван Белишки, чиято снимка със скрито лице е публикувана в края на март.

Белишки е син на кмета на Панагюрище Никола Белишки и има няколко ареста и обвинения, включително за незаконна търговия с антики. Белишки-син беше човекът, който преди няколко месеца запали руско знаме по време на протест в солидарност с Украйна.

"Това е някаква негова измишльотина", каза Панчев за т.нар. "македоно-български батальон". "Абсолютно няма нищо такова, не съществува", добави той.

По думите на Панчев, след като той и колегите му са попаднали на собствената си снимка, те са се свързали с Иван Белишки и са поискали тя да бъде свалена от страницата. Впоследствие тя е била премахната.

По думите на Панчев той самият няма информация дали и други хора участват в създаването на страницата, но фактът, че след като се свързват с Белишки, снимката изчезва, ясно сочи, че той по някакъв начин участва в заблудата.

"Ако не беше той администраторът, нямаше да има възможността да я махне", посочи Панчев.

Изводът: Македоно-български батальон в Украйна няма

Свободна Европа се свърза и с Иван Белишки, който каза, че и според него такъв батальон не съществува, но отрече той самият да стои зад фалшификацията.

"Нямам абсолютно нищо общо с това", каза Белишки. "Подобни твърдения са несериозни по мой адрес и ще желая, ако някой ги твърди, да бъде цитиран, за да мога да го подведа под отговорност", допълни той.

Свободна Европа попита Министерството на отбраната дали има информация кой стои зад подвеждащата Фейсбук страница, но оттам отговориха, че не могат да споделят повече от вече казаното в отговора на министър Заков пред парламента.

Обърнахме се и към министерството на вътрешните работи, откъдето отказаха да коментират дали има подадени сигнали или проверка по случая.

"Със сигурност, при положение че такава информация официално е изнесена, са предприети някакви действия", отговориха оттам.

Категоричният извод е, че "македоно-български батальон" в Украйна няма. Целта на фалшификацията обаче остава неясна. По думите на министъра на отбраната пред парламента през април, тя цели да създаде напрежение в обществото и да разпространява дезинформация.

Към момента няма държавна институция, която да приема или да проверява сигнали за подвеждаща информация в социалните мрежи. Предстои в бъдеще такова звено да заработи в Министерството на електронното управление (МЕУ), но се очаква то да има само аналитични функции.

Свободна Европа изпрати запитване до МЕУ за повече информация За потенциалните случаи, с които ще се занимава звеното, но не получи отговор до редакционното завършване на статията.

XS
SM
MD
LG