Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков иска по-големи правомощия за Европейската прокуратура заради "Барселонагейт"


Премиерът Кирил Петков в Рим, 23 май 2022 г.
Премиерът Кирил Петков в Рим, 23 май 2022 г.

Правомощията на Европейската прокуратура трябва да бъдат разширени, така че тя да може да разследва и случаи на пране на пари между отделните държави като "Барселонагейт". Това каза премиерът Кирил Петков след среща с италианския си колега Марио Драги в Рим в понеделник.

"Барселонагейт" или делото за т.нар. "къща в Барселона" е името, с което стана известно разследването на схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Бойко Борисов.

"Това ще премахне престъпления като вилата в Испания и други такива, където парите се изнасят от България и отиват в други страни членки", каза Петков пред журналисти.

"Ако Европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, този тип престъпления ще бъдат хванати много по-бързо", добави той.

В разследването на испанското издание „Периодико“ от 2020 г. беше цитирано името на бившия български модел Борислава Йовчева, за която има подозрения, че се е възползвала от престъпната схема. Според "Периодико" местните власти проверяват дали именно тя е свързана с Борисов.

Самата история беше позната от няколко години по-рано, след като през 2016 г. връзката на Борисов с т.нар. "къща в Барселона" излезе за пръв път наяве в тайните записи от разговори между двете бивши съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова със столичния адвокат Момчил Мондешки.

През февруари тази година премиерът Кирил Петков каза, че в доклада, изпратен от испанските власти до българските им колеги във връзка с разследването, има снимки на Бойко Борисов, както и имена на висшестоящи политици, обвързани "най-вероятно с пране на пари". Тогава самият Борисов коментира информацията като "пресолена манджа".

Още при публикуването на разследването на "Периодико" преди повече от две години българската прокуратура започна проверка по случая, но до момента не успява да открие нищо. На няколко пъти през годините главният прокурор Иван Гешев насочваше въпросите по разследването към прокуратурата в Испания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG