Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Критично необходимa". 20 държави обещаха нова военна помощ за Украйна


Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин говори по време на виртуална среща на Контактната група за отбрана на Украйна във Вашингтон, 23 май 2022 г.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин говори по време на виртуална среща на Контактната група за отбрана на Украйна във Вашингтон, 23 май 2022 г.

Двадесет държави обещаха да изпратят нова военна помощ за Украйна, които да помогнат на страната да се отблъсне продължаващата руска военна агресия. Това съобщи министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин късно в понеделник след края на втората среща на Контактната група за отбрана на Украйна.

Сред страните, поели ангажимент, са Италия, Дания, Гърция, Норвегия и Полша. Те ще дарят на Украйна "критично необходими артилерийски боеприпаси, системи за брегова охрана, танкове и други бронирани превозни средства".

"Други [от страните] поеха нови ангажименти за обучение на украинските сили и поддържане на нейните военни системи", каза Остин.

По думите му Дания се е съгласила да предостави на Украйна противокорабни ракетни установки Harpoon и ракети за тях, за да "помогне на Украйна да защити бреговете си". Чехия се е ангажирала да дари на Украйна "ударни хеликоптери, танкове и ракетни системи".

Остин добави още, че нуждите на Украйна не са се променили много от предишната среща досега и че войната продължава да се води най-вече от артилерията, поддържана от танкове, дронове и друго оборудване.

"В тази си фаза битката наистина се ръководи от артилерията, видяхме сериозна размяна на артилерийски огън през последните няколко седмици", каза американският военен министър.

Той добави, че следващата среща на Контактната група за отбрана на Украйна ще се проведе на 15 юни по време на срещата на министрите от НАТО в Брюксел.

По време на разговорите председателят на Обединените началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили предостави и актуална информация за увеличеното присъствие на САЩ в Европа след нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари.

Миналата есен в Европа бяха разположени приблизително 78 000 американски войници. По думите на Мили към днешна дата техният брой е нараснал до 102 000. САЩ имат в региона и 24 надводни кораба, 4 подводници, 12 бойни ескадрили, 2 бойни авиационни единици и 6 бойни екипа на армейската бригада, заедно с техните ръководството на дивизии и корпуси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG