Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС обвини Русия, че използва доставките на храни като оръжие във войната срещу Украйна


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обвини Русия, че използва доставките на храни като оръжие във войната си срещу Украйна, предадоха световните агенции.

Думите ѝ дойдоха на фона на покачващите се цени на зърното, олиото и други хранителни стоки на световния пазар. Тенденциите започнаха след нахлуването на Москва в Украйна, която е един от най-големите производители на пшеница в света.

"В окупирана от Русия Украйна армията на Кремъл конфискува зърнени запаси и машини... А руски военни кораби в Черно море блокират украински кораби, пълни с пшеница и слънчоглед", каза Фон дер Лайен по време на срещата на Световната икономически форум (WEF) в Давос, Швейцария, във вторник.

"Русия сега трупа собствения си износ на храни като форма на изнудване - задържа доставките, за да повиши световните цени, или търгува пшеница в замяна на политическа подкрепа. Тя използва глада и зърното, за да упражни влияние", каза още Фон дер Лайен.

По думите ѝ за някои това е съживило спомени от едно "тъмно минало – времената на съветските конфискации на реколтата и опустошителния глад от 30-те години на миналия век" - препратка към организирания от Йосиф Сталин Гладомор, заради който умират милиони украинци.

По-рано Русия обвини Запада за недостига на храни и покачващите се цени. Според Кремъл причина за това са наложените от страна на ЕС и САЩ санкции върху Русия.

Германското правителство от своя страна обвини Русия, че блокира потенциалната доставка на около 20 милиона тона зърно от Украйна, а полският президент Анджей Дуда каза по време на срещата в Давос, че недостигът на храна може да предизвика вълна от мигранти от Северна Африка към Европа.

По думите на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен Запдът може да се справи с опитите на Русия да пречи на доставките на храни само чрез глобално сътрудничество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG