Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министерството на финансите на САЩ приближи Русия до дефолт


Владимир Путин и други представители на руските власти твърдяха, че Москва ще обслужва дълговете си с плащания в рубли, но впоследствие направиха няколко транша в евро и долари
Владимир Путин и други представители на руските власти твърдяха, че Москва ще обслужва дълговете си с плащания в рубли, но впоследствие направиха няколко транша в евро и долари

Вашингтон няма да продължи действието на лиценза, който позволява на Русия да да извършва плащания към държателите на руски държавни ценни книжа в САЩ. Действието на лиценза изтича в сряда, съобщиха от американското министерство на финансите.

Това действие на САЩ може да доведе Русия до дефолт – невъзможност на страната да покрива задълженията си към кредитори. Досега Москва успяваше да се справи благодарение на специалния лиценз, издаден от американските власти.

Само до края на годината Русия има да извърши плащания в размер на близо 2 млрд. долара по дълговете си. Преди седмица Москва предсрочно извърши плащания по две от дълговите си сметки – едната в евро, а другата в долари.

Предстоящите плащания на Русия са с падеж на 23 юни, съобщава Асошиейтед прес. Както и при останалите плащания и тези имат възможност за отсрочка от 30 дни, което може да доведе до обявяването на дефолт в края на юли.

Съюзниците от САЩ и ЕС наложиха тежки санкции на Русия заради войната в Украйна, част от които бяха свързани с изолирането на Москва от международните пазари.

Преди седмица финансовият министър на Русия Антон Силуанов каза, че Москва ще обслужва дълговете си в рубли, ако САЩ блокират всички други опции, както и че държавата няма да приеме, че се намира в състояние на дефолт, тъй като има средства. В края на април Русия направи друго плащане на дълговете си в долари, въпреки че и преди това твърдеше, че ще обслужва дълговете си само с преводи в рубли.

Русия не е изпадала в дефолт от болшевишкия преврат от 1917 г. и създаването на СССР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG