Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз ще ви оправя". ДПС твърди, че е заплашвано от Кирил Петков


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ твърди, че заплахата е дошла заради намеренията на ДПС да създаде анкетна комисия, която да провери твърденията на премиера за връзките на партията и руските енергийни интереси в страната
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ твърди, че заплахата е дошла заради намеренията на ДПС да създаде анкетна комисия, която да провери твърденията на премиера за връзките на партията и руските енергийни интереси в страната

Представители на ДПС твърдят, че са били заплашвани от премиера Кирил Петков. На извънреден брифинг в парламента от движението съобщиха, че заплахите срещу тях са били свързани с налагането на санкции от страна на САЩ срещу техни членове.

Според лидера Мустафа Карадайъ заплахите са дошли във връзка с намеренията на партията му да предложат създаването на анкетна комисия, която да провери твърденията на Петков, че ДПС е свързано с руските енергийни интереси в страната.

„Явно не му издържаха нервите и той отправи заплахи пред зам.-председателя на партията Станислав Атанасов, замесвайки името на Джеймс О‘Брайън, ръководител на службата за координация на санкции към Държавния департамент на САЩ“, каза Карадайъ.

Според Атанасов заплахата е била отправена в пленарна зала по време на едно от изслушванията на премиера.

„Той повтори „Аз ще ви оправя“. Каза: „Джеймс О‘Брайън е човекът, до три седмици очаквайте новини“. Имаше колеги зад мен от групата, така че има достатъчно свидетели“, каза Атанасов.

По думите на Карадайъ от движението са изпратили писмо до О‘Брайън заради случая.

До момента от "Продължаваме промяната" и Министерския съвет не са коментирали обвиненията. Самият Петков замина на посещение на Световния икономически форум в Давос.

На 14 април О‘Брайън е бил назначен от държавния секретар Антъни Блинкен за ръководител на службата, която отговаря за координацията на налаганите от САЩ санкции, пише Сега.

През лятото на 2021 г. Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на депутата от ДПС Делян Пеевски и дружества, свързани с него по глобалния закон „Магнитски“. Той е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят и предвижда блокиране на цялата собственост на нарушителите на територията на САЩ.

Прокуратурата на няколко пъти отказа да разследва Пеевски и не откри нищо нередно в действията му, за които беше санкциониран. Междувременно по време на последните парламентарни избори той се върна в листите с кандидати на ДПС и беше избран за народен представител.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG