Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как с извънредно положение заради войната в Украйна Орбан получи допълнителна власт в Унгария


Заради обявеното извънредно положение Виктор Орбан ще получи възможност да заобикаля парламента и да взема ключови решения без одобрението на депутатите
Заради обявеното извънредно положение Виктор Орбан ще получи възможност да заобикаля парламента и да взема ключови решения без одобрението на депутатите

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви извънредно положения в страната заради предизвикателствата, произлизащи от войната в Украйна. Това стана възможно, след като ден по-рано парламентът промени Конституцията на страната.

Решението идва три месеца след началото на руската инвазия и месец и половина, след като „Фидез“ спечели изборите в страната.

В обръщението си към унгарците Орбан подчерта, че то ще позволи вземането на по-бързи решения с цел справяне от последиците от войната.

„Видяхме, че войната и санкциите от Брюксел причиниха икономическо бедствие и драстични увеличения на цените. Светът е на ръба на икономическа криза“, каза Орбан. Той за пореден път затвърди и тезата, че Будапеща не трябва да „влиза във войната в Украйна“, че тя представлява „постоянна заплаха“ за страната му, както и че иска да защити финансовото състояние на семействата.

Правомощията за правителството ще му дадат възможност да заобикалят парламента, в който обединената опозиция излъчи голям брой депутати. Първите решения на правителството с новите му правомощия се очаква да бъдат обявени до дни.

Откакто за последно пое властта преди повече от десетилетие Орбан за трети обявява извънредно положение, с което се добира до по-големи правомощия за правителството му. Предишните два пъти това се случи по време на мигрантската криза през 2015 г. и при пандемията от коронавирус. Извънредното положение заради COVID-19 все още е в действие, а по данни на Франс прес трябва да изтече идния вторник.

Действията на Орбан бяха посрещнати с недоволство от опозицията и неправителствени организации, според които новото извънредно положение ще продължи да дава възможност на премиера да ограничава или просто да отменя временно фундаменталните права на всеки.

Виктор Орбан е един от най-близките съюзници на Владимир Путин в Европа. Унгария, заедно с България, е единствената страна от НАТО, която официално не предоставя оръжие за Украйна. Унгарският премиер е и твърд противник на налагането на ембарго върху вноса на руски петрол от ЕС, въпреки уверенията на Брюксел, че страната му ще бъда компенсирана и че ще бъдат открити алтернативни източници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG