Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Напреднахме". Фон дер Лайен обсъди с Орбан налагането на петролно ембарго на Русия


Урсула фон дер Лайен и Виктор Орбан в Будапеща в понеделник.
Урсула фон дер Лайен и Виктор Орбан в Будапеща в понеделник.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че е постигнала напредък в разговорите с унгарския премиер Виктор Орбан по въпроса за налагането на европейско ембарго на вноса на изкопаеми горива от Русия. Москва води трети месец война срещу Украйна и това накара Запада да наложи най-тежките санкции досега.

"Разговорите с премиера Виктор Орбан тази вечер помогнаха за изясняване на въпросите за санкциите и енергийната сигурност", написа Фон дер Лайен в Туитър.

"Напреднахме, но има нужда от още работа".


Урсула фон дер Лайен каза, че ще проведе дистанционна среща с лидерите на другите страни от региона, за да засили сътрудничество по въпросите на инфраструктурата за пренос на петрол.

Шестият пакет от санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия включва забрана за вноса на петрол от Русия. Предложението на Европейската комисия обаче не се приема напълно от Унгария, Словакия и Чехия. Трите държави нямат излаз на море и внасят петрол само по тръбопроводи от Русия. Затова те поискаха изключения и Европейската комисия им предложи отсрочки: Унгария да може да внася руски петрол до края на 2024, а Словакия и Чехия - до средата на 2024 година.

България също иска да бъде включена в изключенията, но другите в ЕС не виждат реални основания за това, защото страната има петролно пристанище и може да внася петрол с танкери от други производители. Представители на българското правителство няколко пъти казват, че ще наложат вето, ако не получат отстъпки.

Преговорите между представителите на 27-те страни от ЕС в Брюксел продължават почти седмица. Предложението на Еврокомисията е вносът на руски петрол да бъде прекратен до края на годината.

Външният министър на Унгария Петер Шиярто също каза, че двете страни "са напреднали" в разговорите в Будапеща в понеделник, 9 май, но все още имат много за обсъждане.

"Не можем да караме унгарците да платят цената на войната", каза той във видео изявление във Фейсбук.

Той каза, че унгарската страна е информирала Фон дер Лайен в детайли за проблемите, които шестият пакет със санкции би предизвикал. Според Шиярто това ще разруши енергийната сигурност на Унгария.

"Поискахме това да се вземе предвид. Докато Европейската комисия не предложи решение на тези проблеми, Унгария не може да подкрепи пакета със санкции", каза той.

По-рано в понеделник представител на Европейската комисия каза за Ройтерс, че Брюксел обсъжда да предостави повече средства на страните без излаз на море, за да подобрят инфраструктурата си за пренос на петрол. Предвидените пари са част от усилията за убеждаване на страните в Централна и Източна Европа да подкрепят петролното ембарго срещу Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG