Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ смятат Китай за по-голяма заплаха дори от Русия


Антъни Блинкен е държавният секретар на САЩ
Антъни Блинкен е държавният секретар на САЩ

Докато САЩ виждат във войната на Русия в Украйна най-непосредствената заплаха за международната сигурност, дългосрочно Китай продължава да представлява по-голяма опасност. Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в четвъртък вечер.

Той изложи външнополитическите планове на администрацията на Байдън в реч във Вашингтон. По думите му американското правителство иска да обедини страните, които в момента заедно се противопоставят на действията на Москва, в по широка коалиция, която да противодейства и на Пекин.

Дори докато войната продължава, „ние ще останем съсредоточени върху най-сериозната дългосрочна заплаха пред международния ред – и това е заплахата на Китайската народна република“, каза Блинкен.

По думите му Китай се е възползвал от съществуващия международен ред, основан на правила и институции, които ръководят отношенията след края на Втората световна война, но сега се опитва да го подкопае.

Блинкен описа три стълба, по които администрацията ще мобилизира ресурсите си, за да отблъсне настойчивостта на Китай. Според него глобалният отговор на руската инвазия в Украйна може да послужи като шаблон за справяне с опитите на Китай да оформи нов и непредсказуем световен ред.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG