Връзки за достъпност

Извънредни новини

Градският съд пак отхвърли искане на Брендо да излежава присъдите си в България


Евелин Банев по време на ареста си в Киев в началото на септември миналата година.
Евелин Банев по време на ареста си в Киев в началото на септември миналата година.

Софийският градски съд (СГС) за втори път е отхвърлил искане на Евелин Банев-Брендо да излежава в родината си присъдите му за наркотрафик и пране на пари, постановени в България, Италия и Румъния, съобщи "Дневник". Той отправи подобна молба през миналия септември, но и тогава българските магистрати я отхвърлиха.

Причината е, че той продължава да се намира на територията на Украйна, която не е страна член на Европейския съюз (ЕС). Според СГС процедурата по обединяването на присъдите му може да започне едва, след като той бъде екстрадиран в България.

Това обаче засега изглежда невъзможно, тъй като той има украинско гражданство, а според местното законодателство украински гражданин не може да бъде екстрадиран заради престъпление, извършено извън територията на страната.

Евелин Банев беше заловен в Киев в началото на септември 2021 г. Впоследствие стана ясно, че той е бил освободен от ареста и срещу него е тръгнало украинско разследване. Към момента не е ясно къде точно се намира Брендо, но в разпореждането на СГС, с което е отхвърлена молбата му, се споменава, че все още е в Украйна.

"В случая, молителят Банев се намира на територията на Украйна, която не е членка на ЕС и редът за признаване и изпълнение на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода, постановени в друга държава членка на ЕС, е неприложим. Поради това, молбата на Банев се явява недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекратено. Процедурата по закона може да бъде развита след екстрадирането на Банев в България", приема СГС.

Интерпол неуспешно издирваше Брендо от 2016 г. Последно той беше окончателно осъден на 6 години затвор за пране на пари от наркотрафик от Върховния касационен съд (ВКС) в България през 2018 г. В Италия и Румъния пък го очакват присъди от съответно 20 и 10 и половина години зад решетките за наркотрафик.

Докато вървеше процесът му в България, Банев беше предаден на италианските власти за началото на делото му там. Впоследствие те отказваха да го пуснат обратно в София, където пък беше постъпило искане за екстрадицията му в Румъния. В крайна сметка Банев беше временно върнат от Италия, за да присъства на процеса си в България и така успя да изчезне.

През юли 2013 г. съдът в Милано за първи път осъди Брендо на 20 години затвор. През септември 2015 г. Касационният съд в Италия отмени присъдата и я върна за доразглеждане в Апелативния съд в Милано. На 23 март 2016 г. той обаче потвърди първото решение. През март 2017 г. Банев обжалва, но 20-годишната му присъда окончателно беше потвърдена от третата инстанция на 8 юни същата година.

Междувременно през юни 2016 г. българинът получи 14 години затвор от съда в Букурещ по обвинение, че е организирал внасянето на над 51 килограма кокаин на територията на Румъния. Година по-късно Апелативният съд в румънската столица намали наказанието му на 10 години и половина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG