Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма друга опция". България ще получи отсрочка, ако ЕС въведе ембарго върху руския петрол


Кирил Петков е в Брюксел за срещата на върха.
Кирил Петков е в Брюксел за срещата на върха.

Ако държавите членки на Европейския съюз се съгласят на новия пакет санкции срещу Русия, който включва ембарго на вноса на руски суров петрол, на България ще се позволи да продължи да го внася до декември 2024 г. Това каза премиерът Кирил Петков преди началото на извънредната среща на върха в Брюксел в понеделник, на която лидерите се опитват да договорят нови рестрикции в отговор на войната в Украйна.

Свободна Европа видя също и проектопредложение на текста на новите мерки, по което се водят преговори между постоянните представители на страните през последните два дни. В него е включено изключение за България, което позволява вноса на суров петрол от Русия по море за ограничен период от време. Не се упоменава до кога, но премиерът каза, че българската позиция е това да е разрешено до края на 2024 г.

"Когато знаем, че нямаме друга опция, нашите партньори ни слушат, защото знаят, че ние го правим не просто като някоя от другите страни, които просто искат да напреднат, а защото наистина нямаме по-добър избор", каза той пред журналисти.

Нито е толкова евтин, нито без алтернатива. Може ли България без петрол от Русия
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:55 0:00

Забраната няма да важи за ограничен период още и за Хърватска, Унгария, Словакия и Чехия. Причините са различни във всеки отделен случай на държава членка. На Унгария, например, се позволява да внася петрол по тръбопровод, тъй като няма алтернатива в краткосрочен план.

Тя получава 65% от вноса си на суров петрол от Русия през тръбопровода „Дружба“. Словакия и Чехия също получават нефт по него и ще получат отсрочка.

Ако бъде приет новият пакет от санкция срещу Русия, ще бъде забранен целият внос на суров петрол с кораби с изключение на вноса за България. Страната ни вероятно ще има право да внася само колкото има нужда без да изнася, стана ясно от изявлението на премиера.

„Тук е ключов момент, че най-важното е да имаме за нашата българска икономика, а не е задачата да правим някакви допълнителни печалби от това, а трябват за нашите превозвачи, за нашите домакинства да имат възможността цените, които има в момента на пазара, да не се повишат“, каза Петков.

През 2021 г. Русия е доставяла по 720 000 барела суров петрол на ден до европейските рафинерии чрез основния си тръбопровод за региона. По море обаче е доставяла над 2 пъти повече - по 1,57 милиона барела на ден чрез пристанищата в Черно море, Арктика и Балтийските страни.

Русия през миналата година е получила около 86 милиона долара от износ на петрол.

Ако се приеме, това ще е шестият пакет санкции, които ЕС налага на Русия заради инвазията й в Украйна. Според Киев Европа трябва да спре енергийната търговия с Русия, защото така позволява на Москва да има средствата да продължи войната.

Руският петрол е по-евтин, но на бензиностанцията плащаме повече. Ето защо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Няколко държави членки обаче не са изразили готовност да подкрепят петролното ембарго. Най-остра позиция до момента заема Унгария, на която обаче ЕС предлага изключение.

Срещата на върха продължава и вторник, но някои от европейските лидери са скептични, че ще се стигне до приемането на новия пакет.

„До последния момент не се знае дали изобщо ще има шести пакет, така че нека да изчакаме да мине съветът“, каза Петков и допълни, че все пак се надява да се случи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG