Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проруските сепаратисти в Донецк планират да национализират българския кораб "Царевна"


Корабът "Царевна"
Корабът "Царевна"

Поддържаните от Русия сепаратисти в Донецк планират да национализират чуждестранните кораби, намиращи се на пристанището в Мариупол, сред които е и българският кораб "Царевна". Това съобщи лидерът на самопровъзгласилата се "Донецка народна република" (ДНР) Денис Пушилин във вторник, цитиран от ТАСС.

По-рано в четвъртък Русия призова България и 5 други държави да окажат влияние на собствениците на чуждестранни кораби в пристанището, за да ги изведат до местата по постоянна регистрация. Тогава от фирмата оператор на "Царевна" казаха, че провеждат преговори за наемане на екипаж и когато той се събере, корабът ще напусне пристанището.

Във вторник обаче Денис Пушилин обяви, че вече е взето решение шестте чуждестранни плавателни съда, останали в Мариупол, да бъдат национализирани. По думите му така ДНР ще се сдобие със собствен търговски флот.

Освен българският "Царевна" в пристанището се намират още кораби, регистрирани в Доминиканската република, Турция, Либерия, Панама и Ямайка. Пушилин съобщи още, че корабите ще бъдат преименувани и ще плават под флага на ДНР, чиято независимост е призната единствено от Русия. Той не даде правно основание за т.нар. национализация на чуждата собственост.

Говорител на руското министерство на отбраната, цитиран от Радио Свобода, каза, че страните, в които са регистрирани корабособствениците, "не са взели мерки" за изтеглянето на съдовете от пристанището. От изявлението му не става ясно какви мерки е трябвало да бъдат взети в условията на военни действия и дали руските власти са се свързали с корабособствениците.

"Царевна" се намира в пристанището на Мариупол от началото на войната в Украйна през февруари. На 18 април повечето от моряците от екипажа се прибраха в България, като капитанът и още двама души останаха на борда на кораба по собствено желание.

Югоизточният пристанищен украински град Мариупол на Азовско море беше превзет по-рано през май от армията на Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в Донецка област. Последни в града бяха останали украинските бойци от полка "Азов", които сега са военнопленници в контролирани от Русия градове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG