Връзки за достъпност

Извънредни новини

Корабът "Царевна" ще отплава от Мариупол, след като се събере пълен екипаж


Снимката на пристанището в Мариупол е от 2018 г. и е илюстративна.
Снимката на пристанището в Мариупол е от 2018 г. и е илюстративна.

Няма проблем на борда на българския кораб „Царевна“ в пристанището в Мариупол и той ще отплава, след като бъде попълнен екипажът. Това съобщи фирмата-оператор на кораба пред БНР.

На борда има само петима българи и трима украинци, поради което сега фирмата провежда преговори за наемане на екипаж. Когато той се събере, корабът ще може да напусне пристанището.

В четвъртък Русия призова България и 5 други държави да окажат влияние на собствениците на чуждестранни кораби в пристанището на Мариупол, за да ги изведат до местата по постоянна регистрация.

По информация на БНР и другите чуждестранни кораби в Мариупол все още не са го напуснали. Вече пристанището е разминирано и няма опасност за плавателни съдове, казват от фирмата-собственик на „Царевна“

Останалите корабособственици и на другите кораби в Мариупол също провеждат преговори за наемане на екипажи, казват те.

Още не е ясно дали екипаж за "Царевна" ще бъде изпратен тук от България или ще се търсят и други варианти, пояснява БНР.

"Царевна" се намира в пристанището на Мариупол от началото на войната в Украйна през февруари. На 18 април повечето от моряците от екипажа се прибраха в България, като капитанът и още двама души останаха на борда на кораба по собствено желание.

Югоизточният пристанищен украински град Мариупол на Азовско море беше превзет по-рано през май от армията на Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в Донецка област. Последни в града бяха останали украинските бойци от полка „Азов“, които сега са военнопленници в контролирани от Русия градове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG