Връзки за достъпност

Извънредни новини

Част от екипажа на "Царевна" вече е в България. Историята с евакуацията остана неясна


Част от моряците от "Царевна" бяха посрещнати от семействата си на пистата на летище Варна
Част от моряците от "Царевна" бяха посрещнати от семействата си на пистата на летище Варна

Част от екипажа на кораба „Царевна“ се прибра в България. 14 български и един украински моряк бяха евакуирани с правителствен самолет от Сочи. Корабът "Царевна" е блокиран на пристанището в Мариупол от началото на руската инвазия в Украйна.

Операцията по евакуацията на част от екипажа доби политически оттенък след поредица от разнопосочни изказвания, свързани с напускането на кораба. От една страна правителството твърди, че това е резултат на планирана операция. От друга – роднини на моряците казват, че те сами са слезли от плавателния съд и са казали на военните на пристанището, че искат да бъдат евакуирани.

С пристигането на екипажа в България отговорът на този въпрос не стана по-ясен.

260 метра

260 метра. Това е разстоянието, описано преди седмица от премиера Кирил Петков, което моряците в Мариупол е трябвало да преминат, за да бъдат изведени на безопасно място. Петков определи дистанцията като „алея на смъртта“ и каза, че евакуацията ще се случи, когато ситуацията е безопасна.

В сряда Петков каза, че моряците са евакуирани от кораба. В четвъртък от руското посолство в София казаха, че това се е случило с помощта на властите на непризнатата Донецка народна република и руската армия.

Роднини на моряците казаха, че от екипажа са напуснали кораба сами. „Няколко члена на екипажа са слезли на собствена глава от кораба. Явно са били в непосредствена близост частите на донецката армия. Отишли са при тях. Казали са им, че искат да се евакуират. Те са приели на драго сърце тази идея и са казали: „какво чакахте досега“, каза една от моряшките съпруги.

Говорителката на правителството Лена Бориславова каза, че е изненадана от тези твърдения. „Изненадана съм от тези интервюта, които са дадени от част от съпругите. Лично мога да потвърдя, че съм присъствала поне на три разговора между премиера и една от съпругите на моряците, в които той дава подробна информация за това какво е състоянието на моряците“, каза Бориславова.

В неделя капитанът на „Царевна“ Павел Павлов обясни, че в деня, в който се е подготвяла евакуацията, един от моряците е решил на своя отговорност да напусне кораба самостоятелно и не е изчакал връзката с външно министерство.

Военните са му предали, че имаме един час прозорец да се евакуират.
Павел Павлов, капитан на "Царевна"

„Той отиде в зоната и се върна с информация, че военните са му предали, че имаме един час прозорец да се евакуират хората на борда“, каза капитанът.

Действията на този моряк дадоха повод за обвинения срещу правителството, че не прави достатъчно за извеждането на екипажа. С пристигането на част от екипажа в България информационният вакуум за първите 260 метра по пътя за Варна не беше запълнен, а противоречивите изказвания на властите дадоха повод за още спекулации.

„Държиш гащите и бягаш“

Българските моряци пристигнаха на летище Варна около 13 часа в понеделник. На борда на самолета при тях се качиха премиерът Кирил Петков ("Продължаваме промяната") и външният министър Теодора Генчовска („Има такъв народ“). След това моряците бяха посрещнати на пистата от роднини, а пред журналистите застанаха само премиерът и външната министърка.

„Това е изцяло организирана операция от правителството на България“, каза на летището Петков. Той припомни, че е имало подготовка на други два опита за евакуация, но те са се провалили заради опасност за сигурността на хората.

„Една от дамите, която говори по новините, единият път говори от моя телефон [със съпруга си]. Бяхме готови, който и да има превес на пристанището, да направим евакуацията. В случая руската страна имаше превес“, каза Петков.

Премиерът Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска твърдят, че операцията по евакуирането на моряците е дело на българската страна.
Премиерът Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска твърдят, че операцията по евакуирането на моряците е дело на българската страна.

Теодора Генчовска каза, че „по никакъв начин не е имало комуникация с представители на Донецката народна република“.

Моряците от „Царевна“ не присъстваха на пресконференцията и журналистите бяха принудени да ги гонят при изхода на летището. Не стана ясно кой е морякът, който първи е напуснал кораба и е говорил с военните на брега.

„Не беше весело. Военните ни изведоха от кораба до Донецк. Приеха ни много добре и ни евакуираха, но не знам какви бяха“, каза един от моряците. „Предполагам, че бяха руснаци“, допълни той.

Пристигналите във Варна моряци.
Пристигналите във Варна моряци.

„Държиш гащите и бягаш“, така друг от моряците описа напускането на кораба. Той обясни, че негов колега е „отишъл до портала и се е върнал с инструкции“.

„Евакуацията беше въпрос на часове. Малко я ускорихме по ред причини“, каза представителят на корабособственика Даниел Стефанов. Той каза, че останалите петима души на борда могат да бъдат евакуирани по всяко време, а ситуацията на пристанището в момента е по-спокойна.

Ръководителят на ситуационния център към външно министерство Антон Марков обясни пред бТВ, че операцията е организирана съвместно със собственика на кораба и ситуационния център и отрече да е имало съдействие от страна на Русия. Той отказа повече подробности около организацията на изтеглянето на българските моряци. По думите му е в ход операция по разчистване на зоната на пристанището в Мариупол и ситуацията е спокойна. „Корабът е проверен от руските войски“, каза Марков.

По време на брифинга на Кирил Петков във Варна не стана ясно на какво се дължи разминаването между неговите твърдения за участието на представители на българското военно разузнаване в Мариупол и думите на заместник-министъра на отбраната Йордан Божилов, който каза пред БНТ, че представител на българското военно разузнаване не е участвал в спасителната операция.

Политическата употреба на „Царевна“

Проблемът с българските моряци, блокирани в пристанището в Мариупол, се превърна в политически въпрос след намесата на партия „Възраждане“. В края на март от партията организираха пресконференция на част от роднините на моряците, в която настояха за незабавна евакуация на екипажа.

"Възраждане" критикува правителството, че е представило превратно новината за българските моряци от "Царевна", защото никъде не са споменали, че те са изведени благодарение на руските военни и на службите на Донецка област. Твърдение, което българските власти отричат, а моряците, които пристигнаха в България, не потвърждават.

„Възраждане“ открито защитава позицията на руския президент Владимир Путин, дори организира протест в подкрепа на "специалната военна операция" в Украйна, както Русия нарича войната в Украйна.

Какво се случва около Мариупол

Подробностите около евакуацията на българските моряци едва ли ще станат съвсем ясни, а с това поводите за спекулации няма да намалеят. Това, което е известно до момента, е, че Мариупол се превърна в арена на най-тежките битки между руската и украинската армия. От самото начало на войната градът е блокиран от руските сили и хиляди цивилни граждани останаха блокирани в него. Няколко опита за организиране на евакуация бяха провалени и в момента никой не може да каже, колко са цивилните жертви в града.

Още през февруари Русия засили военното си присъствие в Черно море и установи пълен контрол върху морското пространство. В същото време НАТО намали своето присъствие.

С началото на войната около 100 кораба останаха блокирани в украински пристанища. Някои от тях се опитаха да напуснат в първите дни на бойните действия. Три кораба бяха ударени. Официално не е ясно от кого, „но знаейки кой разполага с въоръжение и способности в този регион, по-вероятно е да е руският флот“, каза пред Нова телевизия бившият военен министър Тодор Тагарев.

По думите му „сега стана възможно да бъдат изведени част от екипажите, защото руските сили поставиха под контрол пристанището на Мариупол и само малка част от града не е под техен контрол“. Тагарев каза още, че „когато едната страна контролира ситуацията и по суша, и по море, вече е възможно да бъдат предприети такива действия [евакуация] със сравнително по-нисък риск. До този момент те са били заложници на руската страна и сега те позволиха тяхната евакуация“.

Корабът "Царевна" е в пристанището в Мариупол от 21 февруари. Той плава под малтийски флаг, но екипажът е български.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG