Връзки за достъпност

Извънредни новини

Калина Константинова се извини на бежанците от Украйна и отказа "уроци по хуманност" от ГЕРБ


Калина Константинова
Калина Константинова

Вицепремиерката по ефективно управление Калина Константинова се извини на украинските бежанци за видеообръщението си, с което обяви края на програмата за преместването им от хотелите по Черноморието. Тя беше извикана в парламента по искане на депутатите от ГЕРБ-СДС, които поискаха оставката ѝ.

“Бих искала да поднеса своето извинение на онези български и украински граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми. Това не е била моята цел”, каза Константинова в началото на изказването си.

Тя се обърна към депутатите от ГЕРБ с думите: “отказвам точно от вас да получавам уроци по хуманност” и посочи, че по време на управлението на партията бежанци “години наред живяха в центрове от този тип, в далеч по-лоши условия”.

Вицепремиерката беше подложена на критики заради обръщението си, с което прекрати плана за разселване на украинските бежанци два дни преди крайния срок те да се изнесат от хотелите, в които бяха настанени по-рано. Тя каза, че само “хората в истинска нужда, които нямат къде да отидат след 31 май”, ще бъдат настанени временно в буферни центрове в Елхово и Сарафово.

До преместването на бежанците се стигна след като правителството намали компенсациите, които дава на хотелиерите за настаняването на хората и част от тях отказаха да участват в програмата. Първоначално планът беше хората да бъдат преместени в държавни бази. Липсата на интерес към организирания от държавата транспорт провокира реакция на Константинова.

“Дните между 29 и 31 май бяха три много тежки дни, в които светлината на прожекторите беше насочена към Националния кризисен щаб. На цяла България беше ясно, че задачата, която стои пред нас, е много, много трудна, че няма опит, от който да се поучим и че да се подслонят за три дни 60 000 човека би било огромно предизвикателство”, каза Константинова в парламента.

В четвъртък следобeд в буферните центрове в Сарафово и Елхово има малко под 500 души, каза Константинова.

“Всеки от тях в рамките на следващите 24 часа ще бъде преместен и настанен на място, адекватно за неговите нужди”, каза Константинова. Тя добави, че в следващите дни щабът ще спре да използва центъра в Елхово, защото от него няма нужда и има достатъчно места в Сарафово.

Към момента 3000 украински бежанци вече са настанени в държавни бази. Други 12 000 са в хотели по новата програма на държавата, добави Константинова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG