Връзки за достъпност

Извънредни новини

Центърът в Елхово затваря. Бежанците са преместени в почивни бази по Черноморието и в страната 


Украински бежанци пред лагера в Елхово
Украински бежанци пред лагера в Елхово

Всички украински бежанци, настанени във вторник и сряда в буферния център в Елхово, са преместени в почивни бази по Черноморието и във вътрешността на страната, съобщи правителствената пресслужба. От четвъртък центърът в Елхово е затворен.

По-рано вицепремиерката Калина Константинова съобщи, че лагерът в Елхово вече няма да се използва като буферен център за разпределение на украинските бежанци в почвни бази в страната. По думите ѝ в другия буферен център - този в Сарафово - има достатъчно места.

Центърът в Елхово беше използван два дни. По данни на правителствената пресслужба в него са пренощували общо 634 бежанци.

През целия ден украинците, настанени временно в Елхово, бяха премествани поетапно в почивни бази в страната.

Над 500 души са настанени в станцията на Министерски съвет в Слънчев бряг, около 60 души са настанени в друга държавна база в Приморско, съобщи по-рано Държавната агенция за бежанците (ДАБ) пред Свободна Европа.

Места за бежанците са осигурени и в още пет бази в страната - във Велинград, Старозагорските минерални бани, Боровец, Пампорово и в ученическия лагер на Министерството на образованието в Ястребино. Правителствената пресслужба съобщи, че бежанци са настанени и в София, Павел Баня, Банско и Габрово.

Хотелската част на центъра на военното министерство в Сарафово разполага с около 160 места, а в двора са разпънати 20 палатки за по 20 души, но за момента няма необходимост в тях да бъдат настанявани хора, уточниха от ДАБ пред Свободна Европа.

С приоритет се осигуряват места на украинците в уязвимите групи - с малки деца, по-възрастни хора и хронично болни. Говорителката на ДАБ Ирина Данева уточни, че сред бежанците са разпространени анкети, в които те да посочат специфичните си потребности.

Осигурени са и храни за деца до 3-годишна възсрат, а един от основните приоритети е семейства да не се разделят, а да бъдат настанявани заедно на едно и също място.

Осигуряването на храна и вода създаде напрежение във вторник вечерта, защото в лагера в Елхово се оформиха големи опашки от току що пристигналите бежанци. Имаше оплаквания, че водата не е стигнала за всички, както и че не е осигурена бебешка храна.

Властите започнаха да настаняват украински бежанци в два буферни центъра - в Елхово и в Сарафово - на 31 май. Това се случи, след като правителството обяви промяна в плана за преместването им от хотелите по Черноморието, в които бяха настанени досега. Някои от тях вече не приемат бежанци, защото правителството намали от 40 на 15 лв. компенсацията, която плаща на хотелиерите.

Първоначално планът беше хората да бъдат преместени в държавни бази. Липсата на интерес към организирания от държавата транспорт провокира гневна реакция на вицепремиерката по ефективно управление Калина Константинова.

В понеделник тя обяви, че кампанията по преместването на бежанци се прекратява, а вместо това "хората в истинска нужда, които нямат къде да отидат след 31 май", ще бъдат настанени временно в центровете в Елхово и Сарафово.

Във фургоните, в които бяха настанени бежанците в лагера в Елхово, няма климатици, хладилници и топла вода. Това също предизвика напрежение сред бежанците, голяма част от които са с малки деца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG