Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руснаците трябва да се изнесат от Украйна, за да има мир, каза Петков. България ремонтира 80 украински танка


Кирил Петков по време на участието му в международния форум, посветен на сигурността GLOBSEC
Кирил Петков по време на участието му в международния форум, посветен на сигурността GLOBSEC

Единственото решение на войната е Русия да напусне напълно територията на Украйна и по този въпрос не трябва да има компромис. Всеки друг вариант би означавал замразен конфликт и продължаваща нестабилност. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на международния форум, посветен на сигурността „ГЛОБСЕК“ в Братислава.

По думите на премиера украинците се борят за цяла Европа и затова е необходимо да получат подкрепа от ЕС. Петков изтъкна, че България е предоставила хуманитарна и военнотехническа помощ на Украйна и обяви, че в страната ще бъдат ремонтирани 80 украински танка.

Заедно с премиера в обсъжданията участваха и премиерите на Словакия и Латвия Едуард Хегер и Кришянис Каринш.

Как държавата остави украинците да се оправят сами
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:30 0:00

Обръщение на форума направи и президента на Украйна Володимир Зеленски. По думите му военната агресия на Русия има множество последици, свързани с дефицита на хранителни стоки, опасност за водите в целия регион на Източна Европа, а Москва пренебрегва всякакви опити за дискусии.

„Начинът, по който руската армия се бие е варварски. Те просто унищожават напълно всичко. Жилищни сгради и индустриални комплекси са брутално бомбардирани“, каза Зеленски. Той добави, че заради недостига на храни и повишаването на цените им е възможно в много точки по света, включително и в Европа да се достигне до масови протести.

Заради инвазията си Русия блокира множество пристанища в Черно и Азовско море и напрактика прекрати възможността за износ на селскостопанска продукция от Украйна. Киев е един от най-големите износители на пшеница, рапица, слънчоглед и др. стоки в световен мащаб.

Русия започна непредизвиканата си инвазия в Украйна преди 100 дни. Руската армия окупира територии в южната и източната част на страната. В четвъртък Зеленски обяви, че Москва владее 1/5 от територията на страната му, в която попада и полуостров Крим. Крим беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG