Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алина Кабаева и над 60 други попадат в новия списък на санкционираните лица, свързани с войната в Украйна


За Алина Кабаева се твърди, че е любовница на Владимир Путин
За Алина Кабаева се твърди, че е любовница на Владимир Путин

Бившата гимнастичка Алина Кабаева, за която се твърди, че е любовница на президента Владимир Путин, е едно от 65-те санкционирани лица от ЕС в пакет, който беше потвърден в петък.

В документа, изготвен от ЕС, бившата спортистка е определена за „близък сътрудник“ на Путин.

В списъка попадат и 18 организации, които са отговорни за руските военни действия в Украйна.

Освен Кабаева санкциониран е и Азатбек Омурбеков, който стана известен като „касапинът от Буча“ и е свързан с убийства, изнасилвания и мъчения в Украйна. Сред санкционираните попадат и руски военни, които са били част от обсадата на Мариупол като ген. Михаил Мизинцев, както и местни сътрудници на руснаците в града на Азовско море и други точки в страната. Санкциониран е и създателят на социалната мрежа Яндекс Аркадий Волож. В списъка попадат и роднини на високопоставени руски граждани, които вече бяха санкционирани като децата и съпругата на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Общо приетите досега санкции на ЕС се отнасят до руски 1158 граждани и 98 организации, и включват запор на имущество и забрана за пътуване.

По настояване на Унгария в новия пакет от санкции, които беше свързан с налагането на ембарго върху вноса на руски петрол, не беше включен руският патриарх Кирил.

Санкциите, наложени на Русия заради непредизвиканата война, която започна в Украйна, ограничиха голяма част от руския елит. На голяма част от него беше забранено да пътува в страни от Запада, бяха замразени банкови сметки и дори бяха иззети луксозни имоти и яхти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG