Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия твърди, че ще "гарантира" мирен износ на украинско зърно


Коментарът на руския президент идва след срещата му с президента на Сенегал Маки Сал (вляво), на която са обсъдили покачващите се цени на храните.
Коментарът на руския президент идва след срещата му с президента на Сенегал Маки Сал (вляво), на която са обсъдили покачващите се цени на храните.

Руският президент Владимир Путин отрече обвиненията, че въоръжените му сили блокират украинския износ на зърно през Черно море. Той каза в интервю за руската държавна телевизия в петък, че правителството му ще „гарантира“ мирното преминаване на корабите, напускащи пристанищата.

Путин обвини Украйна за ситуацията, като каза, че Киев е минирал Черно море и потопил кораби, като по този начин е попречил на износа. Украйна минира териториите си в Черно море, след като Русия започна масивна, непровокирана инвазия по земя и въздух на 24 февруари. Тогава възникнаха опасения, че Русия може да опита да използва флота си, за да превземе ключовото черноморско пристанище Одеса.

„Вече много пъти съм казвал на всички наши колеги: нека разчистят мините и натоварените със зърно кораби да напуснат пристанищата. Ние гарантираме тяхното мирно преминаване в международни води без никакви проблеми“, каза Путин.

Той твърди, че Русия няма да се възползва от разчистените води, за да "извършва каквито и да е атаки срещу Украйна по море".

Русия също отричаше, че ще нападне Украйна в продължение на месеци преди 24 февруари. Москва все още отрича, че е започнала война, и настоява да се използва изразът "специална военна операция".

Коментарите на Путин идват след срещата му с президента на Сенегал Маки Сол, който е и настоящият ръководител на Африканския съюз. Те обсъдиха нарастващите цени на храните.

Африка е силно зависима от доставките на зърно от Русия и Украйна и прекъсвания на доставките могат да доведат до обшествено недоволство.

Скокът на цените на храните след конфликта вече оказва натиск върху африканските правителства и в някои страни води до протести. На фона на изолация от Запада Путин се стреми да изгради връзките си с африканските държави, много от които имат силни исторически връзки с Москва от времето на Съветския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG