Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Македония арестува известен певец за палежа в центъра "Иван Михайлов" в Битоля


Република Северна Македония - Кирил Петков - Илияна Йотова - Културен център „Иван Михайлов“ - откриване

Полицията в Северна Македония е арестувала подпалвача на културния център "Иван Михайлов" в Битоля. Това съобщи в профила си във Фейсбук вътрешният министър на страната Оливер Спасовски във вторник.

Сигналът за пожара беше подаден рано сутринта в събота. Вследствие на палежа е изгоряла входната врата на центъра. Министърът на външните работи Теодора Генчовска и посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов посетиха мястото същия ден. Редица български и северномакедонски политици осъдиха палежа.

"Всички са равни пред закона и всеки, който е сгрешил, трябва да носи отговорност", пише Спасовски. „Работихме ден и нощ, за да открием извършителя, взеха се предвид всички доказателства, а след официалните разговори през изминалите дни снощи със съдебно разпореждане беше извършено претърсване на две локации, използвани от Л.А. (34) от Битоля, където са намерени и иззети предмети, свързани с престъплението, след което лицето е лишено от свобода“, казва още той.

По-късно във вторник се появи информация, че става дума за музиканта Ламбе Алабаковски. Македонски медии цитираха свои източници от македонското вътрешно министерство, които са потвърдили.

След като полицията и прокуратурата са извършили оглед, прокуратурата е издала заповеди за обезопасяване на записите от охранителните видеокамери на самата сграда, както и на околните сгради.

Премиерът Кирил Петков коментира новината на страницата на Министерския съвет във Фейсбук. „Благодаря на властите в Република Северна Македония и на премиера Димитър Ковачевски за ефективните им действия, които в максимално кратък срок заловиха подпалвача. Категорично няма да се поддаваме на провокации, които имат за цел да саботират отношенията със съседите ни“, написа той.

На откриването на културния център през април присъства българска делегация, част от която бяха Кирил Петков и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Името Иван Михайлов предизвика гневни реакции в северномакедонското общество, където Михайлов е свързван с фашистите във Втората световна и с твърдения, че македонците са част от българския народ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG