Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия излиза от Европейския съд по правата на човека


Сградата на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, Франция.
Сградата на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, Франция.

Държавната дума, долната камара на руския парламент, прие пакет от законопроекти за неизпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Русия. Това предадоха световните агенции във вторник.

Законодателният пакет предвижда да не бъдат прилагани решенията на съда, постановени след 15 март, когато комитетът на министрите на Съвета на Европа, от който е част ЕСПЧ, реши да изключи Русия от организацията. Решението беше взето в отговор на руската инвазия в Украйна.

Предвижда се също така изплащането на обезщетения по решения на ЕСПЧ да става само в рубли и само по сметки в руски банки. Освен това генералната прокуратура на Русия може до 1 януари 2023 г. да извършва изплащане на парични обезщетения на ищци по постановени от съда решения.

"Европейският съд по правата на човека се превърна в инструмент за политическа борба срещу нашата страна в ръцете на западните политици. Някои негови решения бяха в пряко противоречие с Конституцията на Руската федерация, с нашите ценности и традиции", каза председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

Той припомни, че по-рано ЕСПЧ е поискал Русия да признае еднополовите бракове. По думите му множество подобни решения са били постановявани от съда. "Ние не можем да се съгласим с тях", каза Володин и уточни, че решенията на руските съдилища ще имат предимство пред постановленията на ЕСПЧ.

Русия твърди, че е решила да напусне Съвета на Европа независимо. Според бившия руски президент Дмитрий Медведев излизането на страната от организацията е възможност за възобновяване на смъртното наказание, което е забранено съгласно правилата на СЕ.

Досега нито една държава не е била гонена от Съвета на Европа, откакто организацията е създадена през 1949 г. През 1969 г. Е задействана процедура срещу Гърция, но военната хунта, която е на власт тогава, успява да напусне организацията преди да бъде изключена.

Новината за излизането на Русия от ЕСПЧ идва на фона на нарастващи доказателства за военни престъпления на руските военни сили в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG