Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното: 9 млрд., изхарчени за 9 дни ли е "най-голямата сума в историята на България"


Лидерът на ИТН Слави Трифонов (вляво) и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Колаж.
Лидерът на ИТН Слави Трифонов (вляво) и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Колаж.

Слави Трифонов обвини министрите на "Продължаваме промяната", че са похарчили 9 млрд. лева в рамките на 9 дни, без да обяснят къде са отишли парите. От ПП отговориха, че разчетите за харчовете са изцяло публични и в разходите няма нищо тайно. Кое е вярното?

"Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България – 9 млрд. за 9 дена през декември миналата година". Думите са на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов и бяха изречени в сряда, когато той обяви, че партията му напуска управляващата коалиция.

Те бяха допълнени от обвинения към министъра на финансите Асен Василев, че харчи безотчетно и еднолично "всичките пари" на България​, а едни милиарди непрекъснато "хвърчат нагоре-надолу". Вследствие на това, каза още Трифонов, държавата е близо до фалит.

Твърдението за неясно похарчените 9 млрд. лева не се появява за първи път. Въпросът обаче е дали е вярно.

Обвиненията на Трифонов бяха веднага отхвърлени от представителите на "Продължаваме промяната" (ПП), които казаха, че е добре известно за какво са отишли декемврийските харчове, и разчетите за това са публични. Представители на ИТН обаче продължиха да повтарят тезата си и в четвъртък.

Това ли е "най-голямата сума, похарчена в историята на България"? И за какво са отишли парите? Потърсихме отговорите.

Нова ли е информацията за деветте милиарда?

Информацията за деветте милиарда, изхарчени за 9 дни през декември 2021 г., не е нова. Първият, който подхвана темата още през януари, беше бившият вицепремиер в кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев. Той беше предложен по-рано за премиер в първия проектокабинет на ИТН, който не стигна до гласуване.

Василев обвини ПП, че крият от обществото за какво са отишли парите, и подхвърли тезата, че потенциалната цел е била да бъдат раздадени като подаръци на конкретни фирми.

В сряда от ПП отрекоха информацията да е била пазена в тайна и посочиха, че тези разходи са публични и са приети с постановления на Министерския съвет. По-късно вечерта от формацията изпратиха до медиите и справка за това по какви пера са били разпределени 9-те милиарда лева.

Пред Свободна Европа от пресцентъра на министерството на финансите посочиха също така, че в края на всеки месец публикуват на сайта си бюлетин, в който са описани плащанията, извършени предния месец. Това означава, че разчетът за декември 2021 г. е бил качен в края на януари.

Въпреки това в четвъртък Николай Василев отново публикува списък със свои въпроси, в които обвини ПП, че продължават да не предоставят пълната информация.

За какво са похарчени парите?

От разчетите на министерството на финансите става ясно, че през декември 2021 г. са били разходени 8,9 млрд. лева. Основната част от плащанията са отишли за енергийни помощи заради цената на тока, както и по програмите за социална помощ - например за пенсиите и пенсионните добавки.

Разходите на министерството на енергетиката са били съответно в размер от 1316,4 млн. лева, а на на социалното министерство - 343,4 млн. лева. Имено това са и министерствата, които са получили най-голям дял от общо 9-те млрд. лева.

Информация за структурата и вида на разходите за месец декември 2021 г.
Информация за структурата и вида на разходите за месец декември 2021 г.

В публикацията си в четвъртък Николай Василев обвини ПП, че сметките в предоставения разчет не излизат и в разбивката за разходи по министерства се губят около 653 млн. лева.

От пресцентъра на финансовото министерство казаха за Свободна Европа, че крайната сума от 3659,1 млн. лева включва средства, разпределени към общо 50 министерства и други институции със самостоятелен бюджети по държавния бюджет. В разбивката обаче са включени като пример само десетте ведомства с най-високи разходи - към тях са отишли 3006,2 млн. лева. Оттам идва и разликата от 652,9 млн. лева, за която говори Василев.

Вярно ли е, че ПП водят България към фалит?

Сред причините за напускането на коалицията Слави Трифонов посочи "вредната" фискална политика на министрите от ПП, която по думите му "води държавата към фалит".

"В държавата вече няма пари", каза Трифонов.

За държавен фалит става въпрос, когато една държава изцяло спре да покрива външните си дългове. Пред Свободна Европа икономистът Красен Станчев посочи, че в момента България не е близо до такова състояние.

По думите му разходите от 8,9 млрд. лева през декември миналата година не са прецедент и важен е процентът от брутния вътрешен продукт (БВП), на който се равнява сумата.

През същия месец година по-рано правителството на Бойко Борисов е похарчило 7,8 млрд. лева или около 6,5% от БВП за 2020 г. Сумата, похарчена от кабинета на Кирил Петков през декември 2021 г., пък се равнява на около 6,7% от БВП.

Вярно ли е, че това е най-голямата сума в историята на България?

Твърдението на Слави Трифонов, че 9-те млрд. лева, похарчени за 9 дни през декември, са "най-голямата сума в историята на България" е невярно.

"Това не е рекорд", каза Красен Станчев. "Рекордно харчене има между 1995- 1996 г.", добави той.

По думите му тогава се се харчат 18% от БВП без каквато и да било отчетност, най-вече по два фонда - фонд енергия и фонд реконструкции. На власт тогава е правителството на Жан Виденов.

XS
SM
MD
LG