Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руските сили разрушиха мост в Северодонецк. Прекъснат е един от последните пътища за евакуация


Украински войник стои върху брониран автомобил, движещ се към линията на фронта в град Лисичанск в района на Донбас в Източна Украйна на 9 юни 2022 г.
Украински войник стои върху брониран автомобил, движещ се към линията на фронта в град Лисичанск в района на Донбас в Източна Украйна на 9 юни 2022 г.

Руските сили са разрушили ключов мост, свързващ градовете Северодонецк и Лисичаснск. Това съобщи управителят на украинската Луганска област Серхий Хайдай в неделя.

През последните няколко седмици превземането на Северодонецк се превърна в основна цел на Русия в усилията ѝ да напредне в Източна Украйна. По думите на Хайдай украинските и руските сили продължават да водят битки по улиците на града. Русия е превзела по-голямата част от Северодонецк, а украинската армия запазва контрола само върху индустриалната зона и химическия завод "Азот", където са се приютили стотици цивилни.

След разрушаването на моста над река Северски Донецк за цивилните граждани, както и за украинските войници остава само един потенциален маршрут за евакуация от Северодонецк. По-рано през май руските сили унищожиха още един от общо трите моста над реката, водещи до град Лисичанск.

Снимка, направена на 22 май 2022 г., показва първия разрушен мост, свързващ град Лисичанск с град Северодонецк.
Снимка, направена на 22 май 2022 г., показва първия разрушен мост, свързващ град Лисичанск с град Северодонецк.

"Ключовата тактическа цел на окупаторите не се е променила: те оказват натиск в Северодонецк, там продължават тежки боеве - буквално за всеки метър", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в своето вечерно видеообръщение в нощта срещу понеделник.

Зеленски добави, че руските въоръжени сили се опитват да разположат в Донбас сили от резерва си. Въпреки това по думите му украинската армия е успяла да попречи на руските войски бързо да овладеят контрола над Източна Украйна.

"Помните ли как в Русия в началото на май се надяваше да превземе целия [източен украински регион] Донбас?", каза Зеленски. "Вече е 108-ият ден от войната, вече е юни. Донбас се държи", добави той.

Северодонецк е в центърът на битките, за които Киев казва, че биха могли да определят изхода от войната, която Русия започна срещу Украйна. В момента стотици цивилни се укриват в химическия завод "Азот" в града. Според украинските власти заводът е подложен на непрекъснат обстрел и в събота в него избухна пожар. Проруските бойци твърдят, че предприятието е обградено и украинските защитници са в капан.

Самият град е превърнат в развалини от обстрела и боевете, като ситуацията наподобява условията, наблюдавани в южния пристанищен град Мариупол. Той беше окончателно превзет от руските сили след обсада и дълги, кръвопролитни битки в края на май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG