Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руска артилерия атакува Лисичанск, докато Украйна се бори за защитата на Северодонецк


Останки от коли край пътя в района на Северодонецк
Останки от коли край пътя в района на Северодонецк

Руска артилерия атакува източноукраинския град Лисичанск, докато украинските сили водят ожесточени улични битки край в Северодонецк, в опит да забавят руските усилия да превземат града. Украинските и руските сили са въвлечени в жестоки боеве в Северодонецк от седмици, а градът все повече се превръща в развалини.

Военният губернатор на Луганск Серхий Хайдай каза в публикация в Телеграм, че Лисичанск е подложен на тежка артилерийска бомбардировка и евакуацията на цивилни продължава. Хайдай каза, че руските войски контролират около 90% от града.

В събота химическия завод „Азот“ беше подложен на непрекъснат обстрел и избухна в пламъци. Хайдай каза, че заводът е убежище за стотици цивилни. Проруските бойци твърдят, че предприятието е обградено и украинските защитници са в капан.

"Аз съм от Австралия". Чуждестранният легион, който помага на украинците в Северодонецк
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00

„Всички пътища за бягство са прекъснати за тях“, написа в Телеграм Родион Мирошник от самопровъзгласилата се Луганската народна република. Твърденията не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

За село Бгородично, на около 50 километра от Северодонецк, украинският генерален щаб съобщи, че руските войски удържат позиции. Превземането му поставя руските сили в добра позиция да атакуват по-големия и по-важен град Славянск.

Унищожаването на Северодонецк напомня на случилото се в пристанищния град Мариупол, където цивилни и военни в продължение на седмици се укриваха в стоманодобивното предприятие „Азовстал“. Комбинатът беше обграден от всички страни и защитниците му бяха принудени да се предадат.

Междувременно висш съветник на украинския президент Володимир Зеленски отхвърли твърденията на президента на САЩ Джо Байдън, който каза, че преди инвазията на 24 февруари Зеленски е „отказвал да чуе“ предупрежденията на американското разузнаване за предстояща руска атака.

В публикация в Twitter Михаил Подоляк разкритикува западните страни, че не са доставили по-рано на Украйна по-тежко въоръжение.

"Какво направиха другите страни, за да го спрат, знаейки плановете на Москва! Ако бяхме започнали да получаваме тежки оръжия през януари, ситуацията можеше да бъде различна", написа той.

В своето вечерно видеообръщение към украинците Зеленски поднови призива си към западните страни да ускорят доставките на оръжие. Украинските войски "правят всичко, за да спрат настъплението, доколкото е възможно, стига да има достатъчно тежки въоръжения, модерна артилерия - всичко, което поискахме и продължаваме да искаме от нашите партньори", каза той.

Зеленски каза, че Русия иска да унищожи всеки град в Донбас, източния украински регион, който включва областите Донецк и Луганск.

„Всеки град, това не е преувеличение“, каза той. „Всички тези руини на някога щастливи градове, черните следи от пожари, кратерите от експлозии — това е всичко, което Русия може да даде на своите съседи, на Европа, на света“.

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи в събота, че заради липсата на модерни оръжия, Русия прибягва до по-стари и по-мощни оръжия и ракети.

Министерството посочи в ежедневния си брифинг за разузнаването, че руските авиационни бомбардировачи вероятно са изстрелвали тежки противокорабни ракети от 60-те години на миналия век срещу сухопътни цели в Украйна. Ракетите, които могат да бъдат въоръжени с ядрени бойни глави, са предназначени за унищожаване на самолетоносачи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG