Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсолютно незачитане на живота". Руски касетъчни бомби са убили десетки цивилни в Харков


Евакуационен конвой пътува от окупирания от руски войски град Купянск към покрайнините на Харков, 30 май 2022 г.
Евакуационен конвой пътува от окупирания от руски войски град Купянск към покрайнините на Харков, 30 май 2022 г.

Вследствие на атаки с касетъчни бомби руската армия е убила десетки цивилни украинци в североизточния град Харков, сочи доклад на правозащитната организация Амнести интернешънъл. Според правозащитниците става въпрос за военни престъпления.

Докладът, публикуван в понеделник, е базиран на разследване на място в града, при което са намерени доказателства за 41 руски атаки. При тях са загинали най-малко 61 цивилни, а 196 са били ранени.

Те са станали жертва на руски касетъчни бомби, посочват от Амнести интернешънъл. Използването им е забранено от Конвенцията по касетъчните боеприпаси, тъй като този вид боеприпаси не може да бъде насочен, разпръсква се над обширен район, а част от експлозивите не се задействат при първоначалния удар и превръщат засегнатата площ в минно поле. Това води до множество жертви сред цивилното население.

"Тези оръжия не трябва да бъдат използвани никога", каза Донатела Ровера, старши съветник на Амнести за реакция при кризи, цитирана от Би Би Си.

"Те не могат да бъдат насочвани. Те са оръжия, засягащи цели райони. Те имат опустошителен ефект и причиняват много смъртни случаи и наранявания на цивилни", допълни тя.

По думите ѝ използването на касетъчни бомби е "равнозначно на умишлено прицелване в на цивилни".

"Русия не може да твърди, че не знае за ефекта от този вид оръжия", каза тя. "И решението да ги използва показва абсолютно незачитане на живота на цивилните жители".

Въпреки че нито Русия, нито Украйна са подписали Конвенцията, забраняваща употребата на касетъчни боеприпаси, международното хуманитарно право забранява безразборните атаки. Използването на ненасочени оръжия, което причинява смъртта на цивилни или разрушава цивилни обекти, представлява военно престъпление.

Русия отрича да е използвала касетъчни боеприпаси в Украйна и настоява, че руските сили са нанасяли удари само по военни цели.

Според данни на военната администрация на Харковска област от началото на руската инвазия 606 цивилни са били убити, а други 1248 са били ранени на територията на региона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG