Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако го срещна, ще му разбия мутрата". Кои украинци вземат руски паспорти


Фейсбук страницата на лидера на администрацията на сепаратистите в Херсон Володимир Салдо

Русия започна да раздава руски паспорти на украински граждани, които признават властта на окупаторите. Но какви са тези хора? Случаят на един бивш кмет на Херсон доби популярност.

Три седмици след началото на руската инвазия в Украйна бившият кмет на южния град Херсон Володимир Салдо написа във Фейсбук, че се е опитал да спре „идиоти, които се опитват да обявят независимост от Киев“.

„Аз не продадох душата си. Херсон е душата ми и Херсон е Украйна“, пише на 14 март 66-годишният Салдо.

Невъзможно е да се погледне в душата на Салдо, но е ясно какво става с паспорта му. А той е променен.

През юни Салдо вече е лидер на сепаратистката администрация в самопровъзгласения регион на Херсон и се ползва с подкрепата на Кремъл. През уикенда той стана и първият жител на региона, който получи руски паспорт, въпреки че руските и украинските войски продължават да се бият за контрол над региона.

„За мен това е исторически момент. Винаги съм смятал, че ние сме една държава и един народ“, каза на 11 юни Салдо, който е кмет на Херсон между 2002 и 2012 г.

Той е сред малцината сепаратистки лидери, които се отцепиха от украинския политически живот, след началото на инвазията и окупацията на украински територии. Една от причините, с които Владимир Путин оправда руската „специална военна операция“, беше защитата на гражданите с руско самосъзнание в Източната част на Украйна.

Политици, държавни служители и противници на руската инвазия наричат тези сепаратистки лидери „гаулайтери“ (лидери на регионални клонове на Националсоциалистическата партия на Германия - бел.ред.) или „колаборационисти“.

„Не можаха да намерят нито един човек с някакъв социален капитал в нито едно село, район или град в региона на Херсон“, каза пред Радио Свободна Европа/Радио Свобода Сергей Данилов, който е политолог в Киев.

„В целия регион не могат да открият нито един човек с чиста репутация“, каза още той.

Салдо не просто подкрепя Русия в Херсон. Той е бивш депутат на проруска партия, но има бизнес в държава от ЕС. През 2016 г. прекарва няколко месеца в затвор на Карибите по обвинения в отвличане.

„Ще му разбия мутрата“

Салдо е депутат в украинския парламент между 2012 и 2014 г., когато е част от Партията на регионите, оглавявана от близкия до Кремъл президент Виктор Янукович. През февруари 2014 г. Янукович избяга в Русия в разгара на масовите протести на Евромайдана. Тогава Русия откъсна украински територии с незаконната анексия на Крим, а проруските сепаратисти окупираха Донецк и Луганск.

Година след като приключва с кариерата си на депутат, през 2015 г. Салдо купува 15% дял в чешката фирма „Агриатис“. Централният офис на компанията се намира в град Невекловице, на около 85 км от чешката столица Прага, показват регистри. Сред предлаганите от нея продукти са например барабани за медитация.

На 3 юни Салдо попадна в списъка със санкционираните от ЕС лица, което означава, че активите му в рамките на блока, сред които е собствеността във фирмата, могат да бъдат блокирани.

Чешкия всекидневник „Деник“ успя да се свърже с бизнес партньора на Салдо – украинецът Володимир Ерекхински, който от години живее в Чехия. Той твърди, че не е говорил със Салдо от години и го определи като „калаборационист“.

„Ако го срещна, ще му разбия мутрата“, казва Ерекхински пред „Деник“.

През 2016 г. Салдо се оказва забъркан и в още една заплетена история извън пределите на Украйна. През август същата година той е арестуван в Доминиканската република, след като друг украинец го обвинява в това, че го е отвлякъл. През септември 2016 г. съд в карибската страна присъжда тримесечно задържане за бившия кмет на Херсон.

През декември 2016 г. Салдо се връща в Украйна. Тогава неговите роднини и близки твърдят, че всъщност той е бил отвлечен от Денис Пашченско, човекът, който обвинява Салдо в собственото си отвличане.

„Билет за бягство“

Според сепаратистката администрация, която Салдо оглавява, той е един от 23-мата жители на региона на Херсон, които са получили руски паспорти на 11 юни.

Президентът Володимир Зеленски определи политиката на Москва за ускорено раздаване на руски паспорти като „нарушение на суверенитета и националната цялост на Украйна“. Той каза, че малкият брой издадени руски паспорти показва нежеланието на украинците да се присъединят към Русия.

„Видях кои бяха показаните по новините граждани на Херсон и Мелитопол, поискали руски паспорти. Няколко колаборационисти и хора, близки до тях. Това доста повече прилича на „билет за бягство“, отколкото на опашка за паспорти“, каза Зеленски.

Въпреки че Салдо е вече руски гражданин, страницата му във Фейсбук посочва друга лоялност. На профилната му снимка продължава да стои сърце в цветовете на украинското знаме. Руското не е там.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG