Връзки за достъпност

Извънредни новини

Неузнаваемият олигарх. Кой е Виктор Медведчук, когото Украйна залови в опит за бягство


Виктор Медведчук (в средата) с президентите на Русия Владимир Путин (вляво) и на Беларус Александър Лукашенко. Санкт Петербург, 18 юли 2019 г.
Виктор Медведчук (в средата) с президентите на Русия Владимир Путин (вляво) и на Беларус Александър Лукашенко. Санкт Петербург, 18 юли 2019 г.

От снимката в Телеграм гледа разрошен възрастен човек в украинска военна униформа и белезници. „Кой е това?“ – питат някои в коментарите. Понякога им отговарят: „онзи, дето Путин му кръсти дъщерята“. Други са по-информативни: „Това е Виктор Медведчук, само че не се е сресал“.

Виктор Медведчук е проруски милионер и депутат в Украйна, който е обвиняем в държавна измяна. Той беше поставен под домашен арест. Два дни след руската военна агресия в Украйна полицията установи, че той е изчезнал.

Вечерта във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че Медведчук е бил задържан в рамките на операция на въоръжените сили и предложи на Русия да го размени срещу пленени украинци.

Кой е Виктор Медведчук

Медведчук е юрист по образование, бизнесмен по занятие и олигарх по прозвище. Той стои зад три забранени медии, зад суспендирана в момента проруска партия, като е противник на европейската ориентация на Украйна и личен приятел на руския президент Владимир Путин.

Медведчук е роден през 1954 г. Завършил е Киевския университет и до момента, в който Украйна получава независимост от СССР, работи като адвокат.

През 90-те защитава докторат, но интересите му вече са определено извън адвокатската професия. По това време той основава банка, инвестиционен фонд, футболен клуб и става част от неформалната група „Киевска седморка“, в която влизат най-богатите тогава украински бизнесмени.

По същото време той става член, а после и оглавява Социалдемократическата партия на Украйна (обединена) – формация, която се обявява за лява, но е представлява от тогавашния прохождащ едър капитал.

Става депутат от партията, за кратко е и зам.-председател на парламента. Оглавява предизборния щаб на втория президент на Украйна Леонид Кучма и от 2002 до 2005 г. е ръководител на президентската администрация.

Украйна след 2014 г.

Медведчук подкрепя сваления проруски президент Виктор Янукович и е смятан за човека, който е координирал действията му с тези на Кремъл през 2014 г. Това е годината, в която украинците се борят за европейска ориентация на страната, докато Русия анексира Крим и подкрепя проруските сепаратисти в Донбас, отцепили част от украинската територия.

След това Медведчук е активен участник в преговорите със сепаратистите и е смятан за един от авторите на Минските споразумения. САЩ му налагат санкции още през същата 2014 г.

Малко по-късно Путин става кръстник на дъщеря му Дария. Това става в Санкт Петербург - родния град на руския президент.

През 2019 г. Медведчук става депутат от ОПЗЖ – партията, която най-ясно артикулира проруската и неевропейска ориентация на страната. Формацията печели 44 места в 450-местния парламент.

Наред с политическата си дейност Медведчук участва и в бизнеси, свързани с енергетиката и металургията.

През 2020 г. Медведчук е в Москва, където за първи път от анексията на Крим насам участва в заседание на руската Дума. Твърди, че е там, за да намери решение на ситуацията в Донбас. Малко по-късно срещу него е образувано дело за държавна измяна. След това са затворени и телевизиите му, които той отрича да притежава.

Накрая към обвинението в измяна беше добавено и обвинение в грабеж на национални ресурси в Крим. Точно тогава Медведчук беше поставен под домашен арест. На 20 март Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна замрази дейността на партията му, докато трае военното положение в страната.

Бягство и арест

Часове след руската военна инвазия в Украйна адвокатката на Медведчук съобщи, че военното положение в страната обезсмисля домашния арест на клиента й, но той остава в Украйна. Проверка на полицията показа, че задържаният не си е вкъщи.

В социалните мрежи изчезването на Медведчук масово се интерпретира като бягство в Русия, но от съобщението на президента Зеленски става ясно, че това не е вярно. „Той се е крил 48 дни, написа Зеленски. И накрая се е опитал да избяга от нашата страна“. Така се разбра, че Медведчук най-вероятно е бил заловен при опит да прекоси държавна граница, макар и да не е известно коя точно.

Зеленски намира за „особено цинично“ това, че Медведчук се е „маскирал“ във военна украинска униформа, все едно се представя за боец и патриот.

Украинският предложи на Русия да размени Медведчук срещу пленени от Русия украинци. Той е „ваше момче“, казва Зеленски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG