Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столична община обжалва решението, с което съдът я задължи да издаде документи на бебе Сара


София Прайд, 2021 г.
София Прайд, 2021 г.

Столична община, район Панчарево обжалва решението на Административен съд София-град (АССГ), с което е задължена да издаде български акт за раждане на дете с еднополови родители. Това става ясно от съобщение на адвоката на родителите Деница Любенова в понеделник.

Става дума за двегодишната Сара*, родена с метода на асистираната репродукция на територията на Испания. Нейните родители са от България и Гибралтар, задморска територия на Великобритания. Поради специфики в законодателствата на трите страни Сара няма гражданство в нито една от тях, като това възпрепятства нейното право на свободно придвижване в рамките на ЕС.

"ЛГБТ организация Действие работи по случая повече от две години и половина. Ние няма да се примирим с поредния акт на дискриминация и лишаване от основни права на български граждани", написа адвокат Любенова в социалните мрежи.

В края на 2021 г. Съдът на ЕС постанови, че България е длъжна да издаде паспорт на бебе Сара, който да ѝ осигури правото на свободно движение в рамките на ЕС и в който да бъде отразена връзката на детето с двете му майки.

През май месец тази година АССГ задължи на първа инстанция Столична община да издаде акт за раждане на бебе Сара с вписване на двете майки на детето. По информация на адв. Любенова Столична община е внесла касационна жалба в АССГ срещу издаването на документите в петък.

Сара не може да има испанско гражданство, тъй като нито един от родителите ѝ не са граждани на страната. Гибралтар, която е задморска територия на Великобритания, отказва заради стар закон за задграничните територии на Обединеното кралство. Отказът на България е вследствие на това, че в акта за раждане на Сара като родители са вписани две жени.

*Името е сменено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG