Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша премахва дисциплинарната камара към Върховния съд, свързана със замразяването на еврофондове


Полският президент Анджей Дуда, 2 юни
Полският президент Анджей Дуда, 2 юни

Полският президент Анджей Дуда подписа законови промени, които заменят Дисциплинарната камара към Върховния съд с нов комитет за отчетност. Това съобщи Асошиейтед прес във вторник.

Варшава неколкократно е отхвърляла исканията Камарата да бъде закрита, а съдиите, които са наказани от нея, да бъдат възстановени. Полският конституционен съд дори отхвърли предимството на европейското законодателство над националното, като това доведе до налагането на глоба.

Целта на промените е да убедят Европейския съюз да освободи милиарди евро, предвидени за възстановяване на страната от пандемията. Те бяха бяха замразени вследствие на отказа на Полша да се съобрази с изискванията на Съюза за върховенство на закона и премахване на политическия контрол на над съдебната власт.

„Надявам се, че реакцията ще бъде правилна и в съответствие с договорите (на ЕС)“, каза Ярослав Качински, лидерът на управляващата партия "Право и справедливост". Той повтори мнението си, че органите на ЕС нарушават договорите на блока в подхода си към Полша.

Качински добави, че войната в Украйна, която граничи с Полша, е променила подхода на ЕС към правителството във Варшава към по-добро и има някои „елементи на добра воля“, които трябва да се видят.

Полша подкрепя борбата на Украйна срещу руската инвазия и прие милиони украински бежанци.

Новите законодателни промени включват премахване на Дисциплинарната камара на Върховния съд, санкционирала критични към властта съдии. Камарата ще бъде заменена от нов отчетен орган, назначен от президента.
Асошиейтед прес отбелязва, че промените може да бъдат видяни от Брюксел като повърхностни и като опит да бъде продължен политическият контрол върху съдиите.
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG