Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фон дер Лайен препоръча Украйна и Молдова да получат статут на кандидат-членки на ЕС


Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия (ЕК) препоръча Съвета на Европейския съюз (ЕС) да даде на Украйна и Молдова статут на държави, които са кандидат-членки на блока. Това съобщи председателката на комисията Урсула фон дер Лайен.

„Имаме едно ясно послание и то е: „Да, Украйна заслужава европейска перспектива, да, тя трябва да бъде приветствана като кандидат-член на ЕС. С това се подразбира, че е свършена добра работа, но остава и още доста. Целият процес се базира на заслугите“, каза фон дер Лайен и отхвърли твърденията, че това е жест към Киев само заради войната.

От ЕК отчитат напредък на Украйна по отношение на стабилността на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, човешките права и защитата на малцинствата. Отчетена е и „забележителна“ макроикономическа и финансова стабилност.

„Украинците са готови да умрат за европейската перспектива. Искаме те да изживеят с нас европейската мечта“, каза още фон дер Лайен.

Никога досега препоръка за промяна на статута на държава не е давана за толкова кратък срок.

Очаква се както Украйна, така и Молдова да поръчат допълнителни препоръки за работа в различни сфери. За Киев очакванията са това да са засилване на прозрачността, свързана с назначенията на прокурори и законодателство, свързано с прането на пари и намаляването на влиянието на олигархията. За Кишинев препоръките се очаква да бъдат насочени към законодателни промени в съдебната система, енергетиката, стъпките срещу промените в климата, сигурността на хранителните доставки, както и гарантиране на честната конкуренция.

Препоръката за Грузия е свързана с даването на европейска перспектива за страната. Тбилиси следва да получи оценка за реформи, които предстои да бъдат изпълнени, преди да получи статут на кандидатка за членство.

Становището на комисията трябва да бъде одобрено по време на срещата на лидерите на ЕС на 23 и 24 юни. Някои държави, сред които Нидерландия, Дания и Португалия изразиха резерви по отношение на постигането на пълно съгласие. По време на посещение в Киев в четвъртък френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и италианския премиер Марио Драги изразиха подкрепа за присъединяването на Украйна към ЕС.

По време на срещата на лидерите следващата седмица ще бъде обсъдено и ветото, което България наложи на Северна Македония, което спира началото на преговорния процес за присъединяването на Скопие към блока.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG