Връзки за достъпност

Извънредни новини
Кирил Петков след вота на недоверие
Кирил Петков след вота на недоверие

Вотът на недоверие: Кабинетът падна. Петков ще търси ново мнозинство

Кабинетът на Кирил Петков беше свален. Вотът на недоверие срещу него беше подкрепен със 123 гласа от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" срещу 116 гласа "против".

Най-важното:

- Правителството на Кирил Петков падна след вот на недоверие;

- Срещу правителството гласуваха 123 депутати от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане";

- В подкрепа на кабинета гласуваха 116 депутати от ПП, БСП, ДБ и независими.

18:05 21.6.2022

"Задкулисието" иска да свали правителството, каза Корнелия Нинова

Мотивите за вота на недоверие срещу правителството са несъстоятелни и арогантни, каза вицепремиерката Корнелия Нинова (БСП).

„Повечето от вас разбраха, че става дума за пари и за никакви принципи и дебати за финанси и икономика“, каза Нинова. „Задкулисието се видя заплашено, защото промяната започна и защото вижда единственото спасение за себе си в свалянето на този кабинет и връщането на статуквото.“

По думите ѝ България е финансово стабилна и икономически добре развиваща се, а мерките на кабинета целят да подпомогнат най-уязвимите социални групи на фона на инфлацията.

От парламентарната трибуна Нинова показа документи, които според нея показват нарушения при няколко проекта, изпълнявани по време на управлението на ГЕРБ. Тя каза, че ще изпрати документите на прокуратурата.

16:40 21.6.2022

"Възраждане" иска нови избори "максимално бързо"

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов призова да се върви към нови избори „максимално бързо“.

„Към настоящия момент този парламент е изчерпал своя морален мандат. Правителството от своя страна няма как да ни убеди, че трябва да дадем доверието си на този кабинет. Най-доброто решение е максимално бързо да направим необходимото да отидем на нови избори“, каза Костадинов.

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов

16:14 21.6.2022

ДПС иска правителството да бъде отстранено от властта

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова правителството на Кирил Петков да бъде отстранено от властта.

„Призовавам ви да изпълним Конституцията на Република България и Правилника на Народното събрание и да ги отстраним от властта“, каза Карадайъ.

Той поиска дебатите в парламента да се върнат към вота срещу кабинета, вместо да се отклоняват към теми като санкциите по американския закон „Магнистки“. Един от санкционираните е депутатът от ДПС Делян Пеевски.

15:57 21.6.2022

Вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов от квотата на ИТН обвини премиера Кирил Петков в двоен стандарт по отношение на партията на Слави Трифонов, който според него е довел до разпадането на коалицията. Според Караджов Петков е „голям борец“ срещу корупцията в министерствата на ИТН, но не и в тези, които са под контрола на неговата партия.

„Двойният стандарт е този, който сложи прът в колелото на коалицията и вие не го разбрахте“, каза Караджов. „Отношението към "Има такъв народ" като към трето качество хора доведе до този срив.“

Кирил Петков и Асен Василев критикуваха Караджов и повториха обвиненията си, че той е поискал увеличаване на бюджета на ръководеното от него регионално министерство с близо 4 млрд. лева, които да бъдат изплатени непрозрачно на строителни фирми.

„Нямаше да водим този дебат, ако бях казал „да“ на тези 3,9 млрд.“, каза вицепремиерът Асен Василев.

Кирил Петков и Гроздан Караджов
Кирил Петков и Гроздан Караджов

15:39 21.6.2022

Дебатите по вота на недоверие се провеждат на фона на демонстрации срещу и в подкрепа на правителството.

Симпатизанти и висши представители на официално враждуващите партии ВМРО и ДПС се оказаха на един и същ антиправителствен протест пред Народното събрание във вторник. В демонстрацията участваха и членове на националистическото движение "Хан Кубрат".

15:28 21.6.2022

Вотът на недоверие е заради Борисов, Пеевски, Митрофанова и Трифонов, каза премиерът

Истинската причина за вота на недоверие са четирима човека, които не са в пленарната зала, каза премиерът Кирил Петков. Той добави, че това са Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, депутатът от ДПС Делян Пеевски, посланичката на Русия Елеонора Митрофанова и лидерът на ИТН Слави Трифонов.

„Г-н Борисов се страхува, че правосъдието ще дойде и до него. Г-н Пеевски се страхува, че неговите фирми няма да получат тези строителни милиарди, които той може би е договорил с някой друг в тази зала“, каза Петков.

„За хората, които досега предимно мълчаха – г-жа Митрофанова не е толкова страшна. Понякога може да не я слушате за всичко, което казва“, каза още премиерът, обръщайки се към депутатите от „Възраждане“. Той добави, че четвъртият човек е лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Кирил Петков призова депутатите да не позволяват бъдещето на България да се решава от „четири есемеса на четирима човека, които не са тук“.

Той отхвърли аргументите срещу финансовата политика и политиката спрямо Северна Македония и каза, че истинската причина ИТН да се оттегли от правителството е отказът да се увеличи бюджета на регионалното министерство с пари, които по думите му биха били похарчени непрозрачно.

15:07 21.6.2022

ИТН оттегля доверието си от кабинета заради Кирил Петков и Асен Василев

ИТН оттегля доверието си от правителството заради Кирил Петков и Асен Василев, каза председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов.

„Ние оттеглихме нашето доверие още преди ГЕРБ да внесе вот на недоверие. Спрете да се упражнявате с това, че сме в коалиция с тях“, каза Йорданов. „Нашият вот на недоверие срещу тях е по две точки – лошата финансова политика и нарушението на коалиционното споразумение по темата Северна Македония.

„Нашето оттегляне на доверието от това правителство е заради двама души – Кирил Петков и Асен Василев.“

14:55 21.6.2022

Красимир Вълчев от ГЕРБ обвини правителството, че води политика, която провокира инфлация.

„И образование, и култура, и масов спорт – всичко смачквате, за да реализирате социална политика. Но вие не разбрахте, че най-антисоциалната политика е инфлацията, каза Вълчев, който беше министър на образованието в правителството на ГЕРБ. „Бедността е заради инфлацията, която вие провокирате.“

14:45 21.6.2022

Дебатите по вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков загубиха скорост.

„Очаквах днес да бъде много бурно, много динамично, тъй като се внася вот на недоверие“, каза министърът на образованието Николай Денков. „Какво се оказва – че нямате какво да кажете на този вот и че когато ви се отговори, нямате какво да допълните?“

Той отчете постижения на правителството в областта на образованието – увеличени учителски заплати, безплатни детски градини, увеличение на националните програми за образование с 90 млн. лева, приемане на закон за деполитизация на училищната система.

14:03 21.6.2022

ГЕРБ постави под въпрос възможността на кабинета да увеличи пенсиите

Деница Сачева от ГЕРБ обвини правителството, че не е предвидило пари за увеличението на пенсиите, заложено в актуализацията на бюджета. Според нея това поставя под въпрос дали държавата ще е способна да изпълни ангажиментите си към възрастните хора.

Вицепремиерът Асен Василев отговори като посочи, че за 12 години управлението на ГЕРБ е вдигнало пенсиите със 164 лв., а за последните 12 месеца двете служебни правителства и кабинетът на Кирил Петков са ги увеличили увеличили със 167 лв.

„За 12 години вие не успяхте да направите това, което нашите правителства за 12 месеца“, каза Василев. По думите му увеличението на пенсиите е възможно, защото „едни 3,9 млрд. лева не отиват в кюлчета и пачки“, а при пенсионерите.

13:44 21.6.2022

ИТН не са повдигнали въпросите, по които критикуват правителството, докато бяха част от управляващата коалиция, каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

„Не става ясно на никого защо вие и вашата партия си правите публично харакири пред целия български народ. Вие бяхте част от тази коалиция тези шест месеца. Вие можехте да повдигнете тези теми, за да можем да работим по тях“, каза Лорер от парламентарната трибуна.

В отговор на твърденията, че чуждестранните инвестиции в страната не се увеличават, Лорер обвини партията на Слави Трифонов, че е саботирала реформата на антикорупционната комисия.

„Борбата с корупцията и изграждането на правовата държава е това, което наистина ще възвърне доверието на инвеститорите. Съпротивата на ИТН срещу антикорупционното законодателство, е ваше за обяснение“, каза той.

Даниел Лорер
Даниел Лорер

13:31 21.6.2022

ИТН са планирали да свалят правителството, ако контролираните от тях министерства не получат исканите пари при актуализацията на бюджета. Това каза депутатът Иво Атанасов, който напусна ИТН. Председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов отрече твърденията на Атанасов.

„Това, което аз чух, когато отивахте на преговорите за бюджета – на масата присъстваха Ива Митева, [регионалният министър] Гроздан Караджов, Тошко Йорданов. Г-н Караджов диктуваше парите, които са необходими на МРРБ [Министерството на регионалното развитите и благоустройството] и г-н Йорданов Ви каза – „Любо [Любомир Каримански], отивате на преговорите. Ако парите не се дадат на нашите министри в енергетиката и в МРРБ, ние сваляме правителството“. Това така ли е? Кажете го пред всички. Това ли беше поводът, или тези неща, които ги говорите“, каза Атанасов от парламентарната трибуна.

В отговор председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов обвини Атанасов в лъжа.

„Не съм казал, че за това сваляме правителството. Казах, че ако няма разбирателство за бюджета, той ще мине трудно“, каза Йорданов.

13:14 21.6.2022

ИТН обвини доскорошните си партньори в нарушаване на коалиционното споразумение

Любомир Каримански от ИТН обвини доскорошните коалиционни партньори на партията си, че не са спазили коалиционното споразумение. Той каза, че обещаните работни и ведомствени групи по различни теми така и не са се събрали, не са направени и обещаните анализи, които трябва да предшестват важни решения.

Каримански спомена записаното в споразумението обещание за „премахване на 100 пречки за 100 дни“ и попита колко от тях са изпълнени на седмия месец от началото на управлението.

12:50 21.6.2022

Мотивите на ГЕРБ са „нескопосани“, каза Асен Василев

Мотивите за вота на недоверие са „нескопосани“, каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

„Дефицитът е точно както беше одобрен от НС. Износът расте с 20% и то не заради вашата опорка, че е заради износа на оръжия, а във всички сфери на икономиката. Дългът е намален. Ако дългът в момента е заробващ, значи вие сте заробили държавата. Но той не е заробващ. Кражбите са причината да нямаме пътища, болници“, каза Василев в отговор на мотивите на ГЕРБ за вота на недоверие.

Асен Василев
Асен Василев

12:36 21.6.2022

Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ призова депутатите да помислят дали е добре да предизвикат политическа нестабилност в България, докато в Европа се води война.

„Да помислим добре ли е да вкараме държавата си в политическа криза в момент, в който на по-малко от 1000 км се води война. Дали ще бъде полезно за държавата да я хвърлим в поредни предсрочни парламентарни избори със съмнителен потенциал да произведат ясно мнозинство?“, каза Минчев.

„Миналата седмица беше генералната репетиция, тази седмица е поправителния“, добави той като препратка към гласуването, при което той беше свален от поста председател на парламента с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“.

12:19 21.6.2022

Премиерът поиска подкрепа от депутатите от ИТН

Премиерът Кирил Петков се обърна към депутатите от ИТН с призив да не допускат политическа криза в България.

„Вие сте тези, от които зависят 7 милиона българи в момента“, каза Петков. „Призовавам ви да се сетите за вашата клетва като народни представители. В нея не се споменават имената нито на Слави Трифонов, нито на Ахмед Доган, нито Бойко Борисов, нито г-жа Митрофанова. Има само ангажимент да се ръководите от интересите на народа.“

Шестима депутати вече напуснаха групата на ИТН и съобщиха, че ще подкрепят правителството. За да има мнозинство обаче, кабинетът има нужда от подкрепата на още петима народни представители.

12:06 21.6.2022

Вотът срещу правителството не е заради икономическата му политика, каза Кирил Петков

Вотът на недоверие срещу правителството не е заради икономическата му политика, а заради резултатите му в борбата с корупцията, съдебната реформа и енергийната независимост, каза премиерът Кирил Петков от парламентарната трибуна.

Министър-председателят изброи действията на кабинета, които според него са истинските мотиви за вота на недоверие: „отвоюването“ на граничния пункт „Капитан Андреево“, спирането на практиката за възлагане на инхаус поръчки, закриването на специализираното правосъдие, премахването на възможността за гражданство срещу инвестиции, внасянето на законопроект за реформиране на антикорупционната комисия, спирането на зависимостта от руския природен газ.

„Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец“, каза Петков.

Той нарече мотивите на ГЕРБ в областта на икономиката „грешни икономически внушения“.

„Какъв икономически срив, когато говорим за 4% растеж за първото тримесечие?“, попита премиерът. „Абсолютно е невярно твърдението, че в хазната няма пари.“

Кирил Петков
Кирил Петков

11:50 21.6.2022

Според ГЕРБ правителството е допуснало "икономически срив"

Кирил Ананиев представи мотивите на ГЕРБ за вота на недоверие. Според него правителството е допуснало неконтролируема инфлация и обедняване на населението, икономически срив, голям дефицит и външен дълг.

„Икономическата политика на правителството е заплаха за финансовата, а оттам и за националната сигурност“, каза Кирил Ананиев. По думите му фискалната политика е „с предизборен характер, далеч от нуждите на страната.“

Кирил Ананиев, който беше министър на здравеопазването и на финансите в правителствата на ГЕРБ, каза че кабинетът на Кирил Петков „заслужава вот на недоверие за цялостната му политика“. Партията му обаче е решила да внесе вота на недоверие заради финансовата и икономическата политика на кабинета, защото там вижда най-голям провал.

11:28 21.6.2022

ИТН обвини правителството в "безхаберие и некадърност"

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов прочете декларация от парламентарната трибуна, в която обвини правителството в „безхаберие и некадърност“.

Балабанов критикува политиката на кабинета в областта на борбата с корупцията, съдебната реформа и финансите и повтори обвинението към премиера Кирил Петков в „национално предателство“ във връзка с политиката му към Северна Македония. Тези обвинения многократно бяха отхвърлени като неоснователни.

Това е „илюзия за промяна, която носи единствено разочарование“, каза Балабанов.

Депутатът критикува и народните представители от ИТН, които напуснаха парламентарната група.

Депутатът от БСП Александър Симов отговори на Балабанов с думите: „Тук не е телевизионно студио.“

11:27 21.6.2022

Започнаха дебатите по вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков.

Изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов („Продължаваме промяната“) призова за умерен тон и взаимно уважение.

„Днешните дебати и последващото гласуване ще предопределят посоката, в която ще поеме страната ни“, каза той. „Призовавам всеки един от нас да дадем пример, да покажем, че духът на парламентаризма е жив. Моля ви днес да покажем, че в тази зала има достойни и почтени хора.“

Заредете още

XS
SM
MD
LG