Връзки за достъпност

Извънредни новини
Кирил Петков след вота на недоверие
Кирил Петков след вота на недоверие

Вотът на недоверие: Кабинетът падна. Петков ще търси ново мнозинство

Кабинетът на Кирил Петков беше свален. Вотът на недоверие срещу него беше подкрепен със 123 гласа от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" срещу 116 гласа "против".

Най-важното:

- Правителството на Кирил Петков падна след вот на недоверие;

- Срещу правителството гласуваха 123 депутати от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане";

- В подкрепа на кабинета гласуваха 116 депутати от ПП, БСП, ДБ и независими.

10:43 21.6.2022

Вотът зависи от съвестта на шестима депутати, каза Асен Василев

Дали вотът на недоверието срещу правителството ще успее, зависи от съвестта на шестима депутати. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред журналисти по време на Софийския икономически форум.

Вотът на недоверие беше внесен от ГЕРБ, а като мотив от партията на Бойко Борисов посочиха „провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика“. Асен Василев изрази несъгласие с тази теза.

„Не, голям успех е, това ще го защитим в парламента днес“, каза той.

10:31 21.6.2022

Тошко Йорданов и Ива Митева ще гласуват против кабинета

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов ще гласува за вота на недоверие. Това каза той преди началото на дебатите във вторник.

„Свалихме доверието от това правителство и излязохме от коалицията, какъв по-голям жест искате да направим, за да знаете как ще гласуваме“, каза Йорданов. „Убеден съм със сигурност, че аз ще гласувам против кабинета. Надявам се останалите депутати да гласуват както сме се разбрали и както заедно сме го взели това решение. То не им е наложено.“

Заместник-председателката на парламента от ИТН Ива Митева също съобщи, че ще подкрепи вота на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков.

„Ще гласувам „за“ вота на недоверие“, каза Митева. „Надявам се след този вот всички да си научим урока“, каза тя и добави, че „категорично“ е против избори.

Пламен Николов от ИТН каза, че ще гласува „по съвест“. Андрей Чорбанов каза, че ще стане ясно как ще гласува в пленарната зала.

08:39 21.6.2022

ВМРО блокира изхода на жилището на Кирил Петков

Ангел Джамбазки и Александър Сиди, двама от съпредседателите на ВМРО, заедно с няколко привърженици на партията, блокираха изхода на сградата, в която живее премиерът Кирил Петков. Това предаде Българското национално радио рано във вторник.

Във включване във Фейсбук Ангел Джамбазки каза, че той и колегите му искат да разговарят с премиера и да чуят неговата позиция за т.нар. френско предложение по казуса "Северна Македония" за започване на преговорите с ЕС. Джамбазки допълни, че от ВМРО не приемат "каквото и да било отстъпление от каузата Македония" и от "българския интерес", без да уточнява какво има предвид.

В 12 часа партията организира протест пред Народното събрание под наслов "Не предавай Македония".

Евродепутатът Ангел Джамбазки на ул. "Шишман" в София, където е домът на премиера Кирил Петков.
Евродепутатът Ангел Джамбазки на ул. "Шишман" в София, където е домът на премиера Кирил Петков.

06:41 21.6.2022

Дебатите се провеждат на фона на демонстрации

Дебатите в парламента по вота на недоверие ще се проведат на фона на демонстрации в подкрепа на правителството и протести срещу него.

Във вторник и сряда са планирани прояви в подкрепа на управляващите пред Народното събрание с един и същ начален час - 18.30.

Проруската опозиционна партия “Възраждане” организира свой митинг пред парламента във вторник през деня. Събитието е с искане за сваляне на кабинета на Кирил Петков и провеждане на предсрочни избори.

06:39 21.6.2022

Депутатите обсъждат вота на недоверие

Народното събрание провежда извънредно заседание във вторник. Единствената точка в дневния ред са дебатите по вота на недоверие срещу правителството. Гласуването ще се проведе в сряда.

Вотът беше поискан от ГЕРБ. Това стана, след като Слави Трифонов изтегли партията си "Има такъв народ" (ИТН) от управляващата коалиция и така лиши правителството от мнозинство в парламента. Групата на ИТН обаче започна да се разпада. Досега шестима депутати са напуснали парламентарната група на партията.

Засега правителството разчита на 67 народни представители от "Продължаваме промяната" (ПП), 26 от БСП, 16 от "Демократична България" (ДБ) и шест от депутатите, които напуснаха ИТН.

XS
SM
MD
LG