Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фон дер Лайен предлага да се отмени правото на вето по въпроси на външната политика на ЕС


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде пресконференция за становищата на Комисията относно молбите за членство в ЕС на Украйна, Молдова и Грузия, 17 юни 2022 г.

Европейският съюз (ЕС) трябва да премахне изискването за единодушие при вземането на външнополитически решения, за да може да реагира по-бързо на променящата се геополитическа обстановка. Това каза председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, цитирана от Политико.

Процесът на вземане на външнополитически решения, засягащи ЕС, често изисква единодушието на всички страни членки. Такъв пример е процесът по налагане на санкции. Фон дер Лайен е застъпвала тезата за отпадане на ветото и друг път.

"Във външните работи наистина трябва да преминем към гласуване с квалифицирано мнозинство", каза Фон дер Лайен в понеделник, без да коментира дали според нея изискването за пълно единодушие на всички страни членки трябва да отпадне и в други области.

Тя допълни, че е "дълбоко убедена", че изискването не е устойчиво и именно заради него ЕС често не е в състояние да заеме позиция в критични случаи.

"А при скоростта, с която се случват нещата, светът иска да чуе европейския глас", каза още Фон дер Лайен. "Скоростта е твърде висока, за да не се чува този глас заради блокиране от страна на един".

Председателката на ЕК добави, че очаква 27-те държавни и правителствени ръководители да приемат препоръката на Комисията относно Украйна и Молдова. В петък ЕК препоръча Съветът на ЕС да даде на двете страни статут на държави, които са кандидат-членки на блока.

Очаква се, че след като одобри препоръката, Съветът ще повтори предложението на ЕК, че от Украйна и Молдова ще се изисква да изпълнят множество условия преди началото на официалните преговори за членство.

Становището на комисията трябва да бъде одобрено по време на срещата на лидерите на ЕС на 23 и 24 юни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
XS
SM
MD
LG