Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чакахме прекалено дълго". Макрон призова София да подкрепи споразумението със Скопие


Френският президент Еманюел Макрон разговаря с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президента на Европейския съвет Шарл Мишел преди началото на среща в Брюксел за Западните Балкани. 23 юни, 2022 г.
Френският президент Еманюел Макрон разговаря с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президента на Европейския съвет Шарл Мишел преди началото на среща в Брюксел за Западните Балкани. 23 юни, 2022 г.

Френският президент Еманюел Макрон призова политическите партии, както и президента Румен Радев да подкрепят френското предложение за компромис със Северна Македония. Това стана след среща на върха в Брюксел в четвъртък.

Т.нар. френско предложение предвижда българските условия пред Скопие да се превърнат в част от ангажиментите на Северна Македония пред ЕС, а Европейската комисия да е гарант за изпълнението им. Този вариант стана известен като “френско предложение”, тъй като идва по време на френското председателство на Съвета на ЕС.

Предложението цели да доведе до вдигане на ветото, което България наложи върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

"В идните часове чакаме вота на българския парламент. И разчитам на всички фактори в българския политически живот", каза Макрон. Той поздрави "смелостта" на премиера в оставка Кирил Петков, който по негови думи е "направил всичко".

"Сега се обръщаме към президента на републиката. Той трябва да се ангажира. Разчитаме на това. Коалицията и тези, които я напуснаха и минаха в опозиция, техен дълг е да защитят постигнатото", каза още Макрон.

Той добави, че предстоят разговори със Северна Македония, за да се довърши споразумението. В четвъртък премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски каза, че предложението е неприемливо.

"Ако всичко върви така, още следващата седмица на среща на постоянните представители можем да постигнем напредък и приобщаване на Република Северна Македония и Албания. Но е вярно, че чакахме прекалено дълго, имайки предвид всички направени усилия", каза френският президент. "Оттук нататък става въпрос за доверие".

В четвъртък Комисията по външна политика в българския парламент прие решение правителството да одобри френското предложение, но след като променено така, че да изпълни определени условия.

Решението беше прието с гласовете на депутатите от “Продължаваме промяната”, ГЕРБ, ДПС и “Демократична България”.

Предстои предложението да бъде гласувано и в Народното събрание в петък.

България наложи вето върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС през 2020 г. Тогава управляваше правителство на ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Чудите се какъв е този шум за Северна Македония. Ето обяснението
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG