Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Поредно отвратително действие". Г-7 и ЕС осъдиха руския ракетен обстрел в Кременчук


Останките от търговския център в Кременчук, за който Москва отрича да е бил поразен от руски ракети.
Останките от търговския център в Кременчук, за който Москва отрича да е бил поразен от руски ракети.

Европейският съюз (ЕС) и лидерите на Г-7 остро осъдиха във вторник руския ракетен обстрел по търговски център в украинския град Кременчук, при който в понеделник вечерта бяха убити и ранени десетки цивилни украинци.

"Това е поредното отвратително действие на руските въоръжени сили в поредица от нападения срещу цивилни и цивилна инфраструктура, включително в Киев", се казва в изявление на европейския върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той споделя мнението на лидерите на Г-7, че атаката по мола в Кременчук представлява военно престъпление.

"Русия носи пълната вина за тези действия на агресия и за всички разрушения и загуби на живот, които причинява. За това ще бъде потърсена отговорност", посочва още Борел.

По-рано във вторник Г-7 разпространи съвместно изявление на лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, в което руската атака е определена като "ужасяваща".

"Безразборните атаки срещу невинни цивилни представляват военно престъпление", казаха лидерите в съвместното си изявление.

Украйна обвинява Русия за нападението, при което бяха убити най-малко 18 души, а десетки бяха ранени. Властите се опасяват, че броят на жертвите ще продължи да нараства, тъй като по време на атаката около 1000 души са се намирали в търговския център.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски определи нападението като един от "най-наглите терористични актове в европейската история". Той каза, че молът няма стратегическа стойност за Русия и не представлява опасност за нейните сили – "само опитът на хората да живеят нормален живот, което толкова ядосва окупаторите".

"Само напълно луди терористи, които не би трябвало да имат място на земята, могат да насочат ракети по такъв обект", добави Зеленски.

Заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски нарече атаката "украинска провокация", но не цитира никакви доказателства, които да подсказват, че ракетният удар е инсцениран от украинската страна.

По-късно във вторник руското Министерство на отбраната обяви, че руската армия не е обстрелвала мола в Кременчук, а оръжеен склад, намиращ се в съседство.

"В Кременчук руските сили удариха от въздуха с високоточни ракети склад с въоръжение, доставено от САЩ и Европа", посочва ведомството с уточнението, че "детонацията на складираните амуниции за западното въоръжение е предизвикала пожар в неработещ търговски център, намиращ се до склада".

В по-ранния етап на войната други руски атаки срещу цивилни обекти причиниха голям брой цивилни жертви. През март руски ракети убиха близо 600 души, укриващи се в театъра в Мариупол. През април най-малко 59 души бяха убити, след като руски ракети удариха гарата в Краматорск. Москва продължава да отрича, че извършва атаки срещу цивилни цели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG