Връзки за достъпност

Извънредни новини

Връщането на хартиените бюлетини засега остава извън парламента. Депутат от БСП гласува против партията си


Хартиена бюлетина
Хартиена бюлетина

Връщането на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване отпадна от дневния ред на Народното събрание.

Предложението законопроектът да бъде обсъден тази седмица беше на БСП. То беше подкрепено от депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП, а против бяха народните представители от „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Възраждане“ и шестима независими.

Решаващият глас беше на един депутат от БСП, който гласува „против“ и така предложението беше отхвърлено със 115 гласа „за“, 115 гласа „против“ и един „въздържал се“ (на депутат от „Продължаваме промяната“).

По информация от парламента гласът „против“ от БСП е на депутата Крум Зарков.

Изцяло машинното гласуване във всички секции с над 300 избиратели беше въведено в края на април 2021 г. Това стана след парламентарните избори, на които дотогава управлявалата партия ГЕРБ загуби мнозинството си, а тогавашните ѝ коалиционни партньори “Обединени патриоти” не влязоха в парламента. Въвеждането на машинното гласуване беше предложено от “Има такъв народ” и беше подкрепено от БСП, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри, вън!“.

Българите гласуваха по тези правила два пъти досега – на парламентарните избори през юли и на парламентарните и президентските избори през ноември миналата година.

През последните месеци обаче се появиха няколко предложения за връщане на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване.

БСП внесе законопроект за връщане на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване през април. Оттогава проектът не е бил подложен на обсъждане в парламента.

В началото на юни инициативен комитет представи подписка в подкрепа на връщането на хартиените бюлетини. Сред участниците са издателят на „Труд“ Петьо Блъсков, издателят на ПИК Недялко Недялков, бившият водещ и евродепутат Николай Бареков, професорката по политическа психология Антоанета Христова, ММА-боецът Станислав Недков-Стъки. Част от тях публично са изразявали подкрепа за доскорошните управляващи от ГЕРБ.

ГЕРБ също внесе законопроект за връщане на хартиените бюлетини през юни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG