Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Руската ракета е ударила точно това място". Зеленски иска ООН да изпрати представител в Кременчук 


Украинският президент Володимир Зеленски по време на вечерното си видеообръщение във вторник.
Украинският президент Володимир Зеленски по време на вечерното си видеообръщение във вторник.

Организацията на обединените нации (ООН) да изпрати свой специален представител в украинския град Кременчук, където десетки бяха убити и ранени при руски ракетен обстрел срещу търговски център. Това призова президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Местните власти съобщиха за поне 18 убити, 36 изчезнали и десетки ранени, докато операцията по издирване на оцелели сред останките от мола все още продължава.

Русия обаче твърди, че е поразила с "високоточни ракети" само склад със западно оръжие, който се е намирал в съседство до търговския център.

"Руската ракета е ударила точно това място. У-ми-шле-но... Ясно е, че руските убийци са получили тези точни координати", каза Зеленски в последното си видеообръщение, добавяйки: "Искаха да убият колкото се може повече хора."

Междувременно Киев поиска извънредна сесия на Съвета за сигурност на ООН във връзка с руската ракетна атака в Кременчук. По този повод Зеленски отправи призива организацията да изпрати свой представител в на място, който да провери руските твърдения, че молът не е бил ударен от ракети, а се е запалил след взривяването на съседен оръжеен склад.

Междувременно британското Министерство на отбраната посочи във всекидневния си разузнавателен бюлетин в сряда, че съществува "реална възможност" мишена на ракетния удар по търговския център в Кременчук да е била близка инфраструктурна цел.

Унищожаването на мола в украинския град предизвика остри реакции от Г-7 и Европейския съюз, които определиха руската атака като военно престъпление.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG