Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсолютно недопустимо." Външно осъди призива на руското посолство за дарения за руските военни в Украйна


Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова
Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова

Българското Министерство на външните работи осъди призива на посолството на Русия за дарения за руските военни, които се бият на фронта в Украйна. В позиция във Фейсбук институцията определи призивите за помощ за руските военни за „абсолютно недопустими“.

„Призиви към граждани на държава членка на Европейския съюз за подкрепа на военнослужещи, участващи в тази незаконна руска агресия, както и за нарушаване на европейските санкции, наложени на Руската федерация в отговор на непровокираното и неоправдано нахлуване в Украйна, са абсолютно недопустими“, написа българското външно министерство.

„Преводи към посочените банкови институции не могат да бъдат осъществявани, тъй като те са обект на ограничителните мерки на ЕС“, посочи още институцията.

Във вторник посолството на Русия в България обяви начало на дарителска кампания в помощ на руските военни, които се бият на фронта в източния украински регион Донбас, и техните семейства.

В съобщението във Фейсбук на ръководената от Елеонора Митрофанова дипломатическа мисия в София се уточнява, че то е публикувано, „отчитайки много запитвания от граждани до Министерството на отбраната на Руската федерация относно помощта на военните, участващи в специалната операция“. Русия нарича „специална операция“ пълномащабната война, която води срещу Украйна.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов съобщи, че е се е свързал с компанията собственик на Фейсбук Мета и е докладвал публикацията на руското посолство с искане да се оцени спешно дали тя нарушава правилата на социалната мрежа.

„Смятам, че това е скандално“, написа Божанов. „Не е редно платформата да се използва за финансиране на агресора.“

Русия започна непровокирана война срещу Украйна през февруари. Хиляди цивилни бяха убити. Има свидетелства за убийства, изнасилвания и изтезания в населени места, които бяха окупирани от руските войници. Редица международни неправителствени организации откриха данни за военни престъпления, извършени от руската армия.

За какво свидетелстват ексхумираните тела в Буча
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG