Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Решението не е мое". Кирил Петков каза, че има три доклада на ДАНС за отзоваването на руските дипломати


Премиерът в оставка Кирил Петков
Премиерът в оставка Кирил Петков

Има три доклада на ДАНС, на база на които е взето решението за изгонването на 70-те руски дипломати от България. „Решението, което се случи във вчерашния ден, не е мое“, каза премиерът в оставка Кирил Петков. Той каза още, че е имало междуведомствен доклад от Министерството на външните работи и решение на Съвета по сигурността.

Петков изброи хората, които са присъствали на Съвета по сигурността на 9 юни. Това са министърът на вътрешните работи, министърът на отбраната, министърът на външните работи, заместник-министърът на финансите, министърът на електронното управление, началникът на отбраната, главният секретар на Министерство на вътрешните работи, председателят на ДАНС, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“, директорът на Служба „Военно разузнаване“, началникът на Национална служба за охрана, секретарят на Съвета по сигурност и представител на президентската институция.

"Беше, според мен, може би, неразбиране как това се случи. Тези доклади датират, като се започне от май, юни, имаме отделни информации още през март", каза Петков.

Късно във вторник стана ясно, че България отзовава 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация в България.

Това предизвика лавина от реакции. Президентът Румен Радев каза, че се надява „министър-председателят в оставка да е взел решението за изгонването на руските дипломати от България на базата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последствия“.

Коалиционният партньор БСП спира преговорите с „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство, каза лидерката на партията Корнелия Нинова.

Премиерът в оставка беше изслушан на закрито заседание по искане на "БСП за България", заедно с председателя на ДАНС Пламен Тончев и ръководителите на Държавна агенция "Разузнаване" и на "Военно разузнаване". Закритото заседание продължи близо три часа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG