Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ подпомагат Украйна с 1,3 млрд. долара. Великобритания превежда 1 млрд. лири


Джо Байдън по време на срещата на върха на НАТО в сряда.
Джо Байдън по време на срещата на върха на НАТО в сряда.

Американското министерство на финансите съобщи в сряда за трансфер на 1,3 млрд. долара икономическа подкрепа на Украйна в рамките на първоначална помощ от 7,5 млрд. долара, обещани на Киев от правителството на Джо Байдън през май, предаде Франс прес.

"С тази икономическа помощ отново потвърждаваме решителния си ангажиеминт към украинския народ в момент, когато той се брани от агресията на Путин и се мъчи да поддържа икономиката си", заяви в комюнике американската министърка на финансите Джанет Йелън.

Тези 1,3 млрд. долара са прехвърлени на украинското правителство чрез Световната банка и са част от икономическа помощ от 7,5 млрд. долара от САЩ в рамките на внушителен спешен кредит, подписан от президента Байдън, предава БТА.

По оценка на Световната банка войната, която Русия води в Украйна, заплашва да доведе до свиване с 45% на украинската икономика тази година. Бюджетният дефицит на страната се увеличава с по 5 млрд. евро на месец предвид стопяването на приходите и невъзможността ѝ да получи финансиране на външните пазари.

Международните дарители се мобилизираха да съдействат на Украйна. Финансовото министерство на САЩ, Г-7 и Европейският съюз се ангажираха да предоставят финансиране от 29,6 млрд. долара на Киев, 8,5 млрд. от които представляват американска помощ.

Междувременно Великобритания също обяви в сряда, че ще предостави на Украйна още 1 млрд. Британски лири военна помощ, предаде Ройтерс. Средствата са предназначени за увеличаване на отбранителните способности на Украйна, включително системи за противовъздушна отбрана, безпилотни самолети, ново оборудване за водене на електронна война, както и екипировка на украинските войници.

"Ние ще продължим да стоим непоколебимо зад украинците, за да гарантираме провала на Путин в Украйна", заяви британският премиер Борис Джонсън.

Новото финансиране идва, след като през май Лондон обяви, че ще предостави допълнителни 1,3 млрд. лири за военна подкрепа и подпомагане на Украйна, с което общият размер на военната и икономическата помощ на Обединеното кралство тази година нараства на 3,8 млрд. лири.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG