Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да не бързаме". Ден след своя ултиматум към България Русия няма решение дали да си закрие посолството в София


Служители на руското Министерство на вътрешните работи на фона на Кремъл. Снимката е от 2017 г.

Трима представители на руските власти оцениха като сериозна новата ситуация в българо-руските отношения, но предложиха две различни решения. Едното е Русия да изгони българските дипломати от страната си, а другото е да не се бърза с решенията.

Новините идват 24 часа след изтичането на ултиматума, който Русия отправи към България. В него се искаше София да се откаже от прогонването на 70 руски дипломати и служители в срок до 12 на обяд в петък. България отказа. 70-те руски дипломати трябва да напуснат страната до края на деня в неделя.

В събота представител на горната камара на руския парламент допусна, че в отговор българските дипломати в Москва трябва да "започнат да си събират багажа". При такова положение "България много по-лесно [ще] осмисли позицията на Русия по въпроса за експулсирането на дипломати", каза Алексей Клишас, който ръководи Комисията по конституционно законодателство в институцията. Той беше цитиран от БНР.

Зам.-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко по-рано беше казал, че Москва обмисля дали да запази собственото си дипломатическо присъствие в България, от което могат да настъпят "радикални последици".

"Аз не бих бързал [с решенията]", каза пред Русия24 постоянният руски представител в ЕС Владимир Чижов. Той призова да не се прибързва с окончателните изводи за възможно прекъсване на дипломатическите отношения между България и Русия.

В петък по обяд руската посланичка в София Елеонора Митрофанова съобщи, че е предложила на страната си да закрие своето посолство в България. По-рано тя беше предупредила, че Москва може да отговори "асиметрично" на българските действия по изгонването на 70 руски дипломати.

Според руската практика за взимане на решения позицията за това дали да се прекратят отношенията с дадена страна би трябвало да се изработи от президента Владимир Путин и да се съобщи от него самия или от външния министър Сергей Лавров.

В петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че въпросът за евентуалното закриване на руското посолство в София ще бъде разгледан от министерството на външните работи и "ако е необходимо" - докладван на президента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG