Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лисичанск не е обкръжен, твърди Киев. Славянск стана жертва на касетъчни бомби. Русия се готви за дълга война


Сграда в Одеса след руска бомбардировка, 1 юли 2022 г.
Сграда в Одеса след руска бомбардировка, 1 юли 2022 г.

Лисичанск не е обкръжен от руската армия, както твърди Москва. Това изявление на украинските власти идва след седмици на усилени боеве в района на този град - последното голямо населено място в Луганска област, което още е под украински контрол.

По-рано днес ТАСС цитира представител на руските сепаратисти, според когото Лисичанск е напълно обкръжен. В социалните мрежи е популярно и видео, на което се вижда издигането на червено знаме над мемориал в централната част на града.

Противоречивите новини за Лисичанск идват на фона на две съобщения от събота - за жертвите от бомбардирането на Одеса и за заключението, че петъчният обстрел на Славянск е бил извършен със забранените от международни конвенции касетъчни бомби.

Какви са руските бомби

Касетъчните бомби са множество малки експлозиви в тялото на обща ракета, които кметът на Славянск Вадим Лях описва така: "те се пръскат над главите ни като фойерверк, но носят не красота, а смърт". Този вид снаряди не могат да разрушат до основи една сграда, но са опасни за хората, защото са неуправляеми и нанасят щети в голям радиус.

Касетъчните бомби са забранени от международните конвенции не само защото не могат да бъдат прецизно насочвани, и не само защото са способни да причинят човешки жертви сред цивилното население. Те правят и друго - превръщат земята наоколо в минно поле. Не всички малки експлозиви на ракетата успяват да избухнат при изстрелването. Има и такива, които остават на земята и са способни да се взривят дори от малко по-силен вятър.

Минирането на Украйна по този, а и по други начини, е една от основните грижи на украинския тил в момента. В събота администрацията на Киевска област съобщи за около 48 000 обезвредени взривоопасни предмети, изследвани на 191,70 хектара.

Децата

До този момент руската агресия в Украйна е причинила смъртта на 344 деца, а други 640 са ранени, съобщи в събота главният прокурор на страната.

Тези числа не са окончателни и в тях не влизат данни от местата, на които се водят активни бойни действия. В момента Русия поддържа един основен фронт в Източна Украйна и множество паралелни линии на настъплението. Общата линия на фронтовата ивица е над 1500 км, макар че най-ожесточените боеве са концентрирани в стотина километра близо до Лисичанск.

Войната ще е дълга

Законопроект, внесен в руската Дума, показва, че Русия се готви за дълга война в Украйна, съобщи американският неправителствен Институт за военни изследвания. Текстът позволява на държавните власти да принуждават бизнеса да изпълнява поръчки за армията и специалните служби.

Такава мярка не би имала смисъл при краткосрочна война, твърди институтът на 128-ия ден от агресията.

Наред с това обаче засега липсва друга отличителна черта на подготовките за дълги войни - Русия все така не извършва повсеместна мобилизация. Най-разпространеното обяснение на този факт е в това, че войната не е толкова популярна в Русия, колкото властите го представят по телевизията.

Засега Русия само разширява резерва си от срочнослужащи, които изпраща в зони на бойните действия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG