Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разследва договор, свързан с Лена Бориславова 


Лена Бориславова

Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство във връзка с договор за правни услуги, предоставени на Българската банка за развитие (ББР) от правната кантора, в която е работила Лена Бориславова преди да влезе в политиката. Това съобщиха Би Ти Ви и БНТ, подовавайки се на източници.

Малко по-късно от Софийска градска прокуратура съобщиха, че е "образувано досъдебно производство за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка и от това е произлязла значителна вреда за стопанството, предприятието или организацията, която то представлява".

Договорът е сключен от управата на ББР на 1 юли 2021 година, като подписалите са Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев. Контрактът с адвокатско дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ е за месечно възнаграждение от 13 690 лв. без ДДС, съобщава Медиапул.

По този договор Лена Бориславова е посочена като лице за контакт, но договорът е сключен с кантората, а не със самата нея. Към онзи момент Бориславова не е заемала позиция в изпълнителната власт.

Пред БНТ Лена Бориславова определи разследването като политическа акция и каза, че не се притеснява. „ББР никога не имала договорни отношения с Лена Бориславова. Ние имахме договор с адвокатско дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", каза за Свободна Европа изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев. Договорът на ББР с адвокатската кантора е прекратен в началото на октомври.

В края на юни Бориславова коментира по този случай в профила си във Фейсбук, че "прокуратурата се е “самосезирала”, само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала на новото ръководство в първите дни на битката. Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021 си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение“.

Информацията за разследването изтича от прокуратурата два дни след като Бориславова съобщи, че български политици, анализатори, политолози и членове на службите са получавали пари включително и от руската държава, докато са формирали обществено мнение в България. Пред Дарик Радио тя каза, че става дума за плащания от порядъка на 4000 лева на месец.

Новината идва месец след като стана ясно, че руската пропаганда в България е нараснала 10 пъти след началото на руската военна агресия срещу Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Kотки и кучета се борят за оцеляване при -30 градуса
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
XS
SM
MD
LG