Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия ще отговори реципрочно за изгонените руски дипломати


Руският външен министър Сергей Лавров
Руският външен министър Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че в ситуацията с изгонването на руски дипломати от България Москва ще отговори по съответен начин, предаде ТАСС.

„Що се отнася до фактическото състояние на нещата на място, така да се каже, хората, които България незаконно експулсира, обяви за персона нон грата, те в голямата си част осигуряваха жизнеспособността на дипломатическата ни мисия". Сега след тази акция, "напълно незаконна според оценката на Министерството на външните работи на Русия, посолството не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим съответно на нашите български колеги“, каза Лавров на пресконференция след среща с венецуелския външен министър Карлос Фария в Москва.

Според Лавров решението на София за изгонването на дипломатите е несамостоятелен ход на българския премиер в оставка Кирил Петков.

„По мое мнение коментарът тук е ясен. Това е несамостоятелно решение на изпълняващия длъжността министър-председател, който има напълно открита, недвусмислена проамериканска ориентация и е готов да изпълни всяко желание на своя суверен“, каза руският външен министър.

България изгони 70 руски дипломати и служители на 28 юни. Срокът да напуснат страната беше до края на деня в неделя. Те заминаха за Москва с два самолета на авиокомпания "Россия", на които българските власти разрешиха да кацнат в София, за да отведат дипломатите у дома.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG