Връзки за достъпност

Извънредни новини

Къде са труповете? БАБХ откри данни за животински отпадъци, изгаряни два пъти по документи


Преди три години кметът на старозагорското село Калояновец откри десетки трупове на животни, заповени в земята близо до инсинератора на една фирмите, работещи по договор с БАБХ
Преди три години кметът на старозагорското село Калояновец откри десетки трупове на животни, заповени в земята близо до инсинератора на една фирмите, работещи по договор с БАБХ

Българската агенция по храните (БАБХ) даде в ръцете на няколко частни фирми бизнеси за милиони левове. Освен контрола на храните и дезинфекцията на “Капитан Андреево” такава дейност е и обезвреждането на животински отпадъци.

Две фирми са получили близо 60 млн. лева за тази дейност за последните три години. Става дума за “Еко БГ-СЖП” и “Син кръст 2016” (с ново име “ИДДД Логистик”). Срещу тези пари те трябва да изгарят животински отпадъци с мобилни инсинератори.

В продължение на години агенцията по храните криеше информацията за капацитета и местоположението на инсталациите, както и как контролира дейността на двете фирми. Проверка на новото ръководство на БАБХ обаче е констатирала фрапиращи нарушения, каза в интервю за Свободна Европа заместник-министърът на земеделието Иван Христанов (“Продължаваме промяната”).

“Eдно от нещата, което буквално тази сутрин [вторник] гледах, беше двойно инсинерирани животни”, каза Христанов. Това значи, че трупът на животното е изгорен два пъти, поне по документи.

Проверката е открила и данни за трупове, които по документи са изгорени 30, 40 и дори 400 дни след като животното е регистрирано като умряло.

“В момента, в който животното е регистрирано като "умряло", до 48 часа то трябва да бъде изтеглено [премерено на кантар] и да бъде изгорено. Ама да ми седи едно животно 30, 40, 400 дни, без да бъде изгорено, е очевидно несъответствие”, каза Христанов.

Прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция започнаха проверка на фирмите “Син кръст 2016” и “Еко Бг СЖП” преди две години. Това стана след публикуването на журналистическото разследване на Генка Шикерова и Антикорупционния фонд “Война за трупове”. До този момент резултат от проверката на прокуратурата няма.

По същото време се появиха свидетелства, че тогавашният премиер Бойко Борисов се познава със семейството, което е собственик на “Син кръст 2016”.

В продължение на години агенцията по хрaните криеше информацията за обезвреждането на животински отпадъци. От публично достъпни данни стана ясно, че само за 34 дни в края на 2018 г. са изгорени 2700 тона животински отпадъци - при средно месечно количество за цялата страна през годините от 700 тона и при капацитет на всеки от инсинераторите от 8 тона на денонощие.

“Повечето хора биха си задали въпроса: защо е голям тема? Отговорът е - държавата плаща за това”, каза още зам.-министърът Иван Христанов.​ “За последните 4-5 години там вървят горе-долу по 15 милиона лева на година. И съответно държавата е задължена да се грижи за начина, по който се разходва нейния ресурс.”

Можете да слушате Студио България и в Spotify.

Ето текста на част от интервюто:

- Имахте ли възможност да се запознаете с данните по отношение на обезвреждането на [животински] отпадъци?

- Първо ще отворя една скоба. Когато говорим за данни, различните хора си представят различни неща. За мен данни е това, което са виждали хората до момента, но също и едни огромни масиви, които могат да бъдат анализирани само наистина с топ аналитици.

Никога досега, поне аз не виждам от наличните документи и доклади, Министерството на земеделието или БАБХ, не са се опитвали да привлекат подобни топ аналитици, които да извлекат данните и на база на тях да могат да идентифицират наистина критичните точки. Ние го направихме, имаме такива аналитици. Те анализират данните.

Това, което до момента излиза, за съжаление, е поредното много притеснително. Eдно от нещата, което буквално тази сутрин гледах, беше двойно инсинерирани животни. Те не са много - 600-700 животни. Повечето от тях са прасета. Някъде около 400-500 прасета. Другите са дребни преживни животни, които са инсинерирани веднъж и са инсинерирани след това втори път.

- Два пъти са умрели?

- Да, по някакъв загадъчен начин са умрели два пъти. За някои от тях в една и съща дата са изгорени или обезвредени, както е терминът. За други от тях имаме месец, два, три разлика между едното обезвреждане и другото, на абсолютно същото животно.

- Предполагам, че това го откривате на база идентификация на животните. Например, едни и същи ушни марки, изписани два пъти?

- Търсим повтарящи се редове и съответно започваме да правим проверка на всички тези повтарящи се редове. Които, пак казвам, досега никой не е изпитвал желание да го направи. Това е по-малкият проблем, между другото.

По-големият проблем, с който се сблъскахме, е отклонение на дати. Значи, ние имаме дата на регистриране на животно като умряло във ВетИС (Интегрираната информационна система на БАБХ - бел. ред.) и дата на която то е регистрирано като изгорено. И в това отношение всъщност можем да имаме две отклонения. Едното е: изгорено е преди датата на умиране и другото – изгорено е след датата на умиране.

Нека да погледнем първата хипотеза, там са много животни. Но все пак има някакво обяснение. Ветеринарят, отговорният, който би трябвало да регистрира това животно като "умряло", поради небрежност или някаква друга причина, го е направил след като животното е подадено за инсинериране. Човешка грешка. Бутаме го настрани.

Вторият проблем обаче е по-тежък - когато имаме животно, което е умряло и инсинерирано известно време след това. Законовият срок е около 48 часа. Ние сложихме един филтър на 31 дни. Казахме си: добре 31 дни, един месец календарен, в който животното е регистрирано като "умряло" и трябва да бъде извършена процедурата. Излязоха 7 000 животни. За милиони левове.

И съответно ние там продължаваме да си фокусираме усилията, защото там вече нямаме лесно обяснение. В момента, в който животното е регистрирано като "умряло", до 48 часа то трябва да бъде изтеглено [премерено на кантар] и да бъде изгорено. Ама да ми седи едно животно 30, 40, 400 дни, без да бъде изгорено, е очевидно несъответствие.

- Има животни, стояли 400 дни без да бъдат изгорени?

- Точно това е въпросът – какво е изгаряно всъщност? Тоест, ние там имаме...

- А има ли такова животно, което е стояло... труп?

- То въпросът е, че то звучи направо невъзможно. Тоест, ние гледаме една хипотеза..

- По документи дали съществува труп, който е стоял 400 дни?

- Съществува. Много случаи такива има. Единият вариант е - то наистина не е било изтеглено и съответно, когато е дошъл моментът да бъде изгорено, то наистина е било изгорено, когато са заведени датите. И сега там въпросът е: ти какво изгаряш на едно нещо, което е седяло на полето 200, 300, 400 дни – нищо, него го няма.

Обаче другата по-интересна хипотеза – възможно ли е просто да са инсинерирани ушни марки? Гледано е [проверявано е] какво вече отчетено [количество] като умряло и просто е изтеглено, но реално не е изгаряно нищо. По тази тема ние ще подготвим много подробен доклад и отново отиваме в ГДБОП.

- Само че следващият въпрос е, ако изгаряме само ушни марки, къде отиват труповете?

- Именно, понеже тези трупове трябва да отидат някъде, тук се повдига и този въпрос - какво наистина е ставало?

- И дали те не са заровени някъде?

- Там ще настояваме колегите от правораздавателните органи да отидат, да проверяват. Между другото, ние имаме огромна концентрация на лекари. От няколкостотин лекари, които работят в България, едно 90-95% от тези случаи са концентрирани в 6 или в 8 души.

- Отворихме много голяма тема, за която много искам да ни гостувате отново, за да мога и да се подготвя и да говорим специално за инсинерирането, защото това наистина е една огромна тема.

- Само да заключим за тези тема, защото повечето хора биха си задали въпроса: защо е голям тема? Отговорът е - държавата плаща за това. За последните 4-5 години там вървят горе долу по 15 милиона лева на година [за обезвреждане на животински отпадъци]. И съответно държавата е задължена да се грижи за начина, по който се разходва нейният ресурс.

Това е направлението, основното направление, заради което аз съм ангажиран. И разбира се, втората тема е, че ние трябва да утвърдим водещата роля на БАБХ като гарант на всички тези процеси на българското здраве, на обезвреждането на животните, на качествената и безопасна храна в магазините.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG