Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опозицията предизвика скандал в парламента. ГЕРБ няма да влиза в пленарната зала до гласуване за кабинет


Десислава Атанасова е председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС
Десислава Атанасова е председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС

Депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ (ИТН) и „Възраждане“ останаха недоволни, че изслушването на премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов в Народното събрание се провежда на закрити врати. Темата е доставката и цената на природния газ.

Основанието за закрито заседание е, че в рамките на изслушването ще се обсъждат документи, които представляват класифицирана информация, обясни временно изпълняващият длъжността председател на парламента Мирослав Иванов.

В началото на заседанието Иванов съобщи, че във връзка с настоящето изслушване в секретното деловодство на парламента са постъпили доклади по темата. Съгласно правилника на Народното събрание, в тези случаи заседанието се закрива, без това да се обсъжда и гласува.

Повече от час депутатите спориха дали изслушването да бъде при закрити врата. От ГЕРБ-СДС възразиха срещу това с аргумента, че българските граждани трябва да знаят какво се случва с доставките и с цената на природния газ.

От "БСП за България" и "Продължаваме Промяната" апелираха да се спазва правилникът на Народното събрание и да се премине към закрито заседание.

След това ГЕРБ-СДС обяви, че повече няма да осигурява кворум и да присъства в пленарната зала до евентуално гласуване на проектокабинета "Василев". Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. Според нея заради закритото заседание хората ще останат в неведение какво ги очаква.

„Няма никакъв смисъл нашата парламентарна група да стои в зала, да прави кворум на това провалено и агонизиращо Народно събрание", каза Атанасова.

Тя обаче допълни, че всички 59 депутати на ГЕРБ-СДС ще бъдат в пленарната зала, ако се стигне до гласуване на проектокабинета "Василев" и ще гласуват "против".

Атанасова обвини управляващите в „двоен аршин“ заради откритото заседание на 15 юни, на което беше изслушана външният министър в оставка Теодора Генчовска по темата за политиката на България спрямо Северна Македония.

Генчовска беше излъчена от "Има такъв народ". Енергийният министър Николов също е от ИТН, докато премиерът в оставка Петков е от "Продължаваме промяната".

Мирослав Иванов каза, че категорично няма двоен стандарт и припомни, че причината заседанието на Генчовска да бъде открито е, защото не е била постъпила никаква информация, че на него ще се обсъжда поверителна информация.

„Преди две седмици, когато изслушвахме министър Генчовска, тя не каза, че предмет на изслушването ще бъде информация, която е класифицирана. Отделно от това никакви документи не бяха постъпили в Народното събрание“, каза той.

Иванов каза, че на днешното заседание и министър Николов, и премиерът са заявили, че в техните отговори ще се съдържа информация, която е част от секретни документи.

Решението на тогавашния председател на парламента Никола Минчев изслушванието на Генчовска да се проведе на открити врати стана повод опозицията да поиска свалянето му от поста. Той беше отстранен на следващия ден с гласовете на ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG